Quantcast

NS seme » Odeljenje za alternativne kulture

Organska poljoprivreda je integralni sistem proizvodnje koji promoviše i povećava biodiverzitet agro-ekosistema. U njoj je naglašena upotreba resursa sa farme u odnosu na sredstva iz drugih izvora, imajući u vidu lokalne uslove koji zahtevaju lokalno adaptirane sisteme gajenja (Codex Alimentarius Commission, 1999).

Institut za ratarstvo i povrtarstvo aktivno podržava razvoj organske poljoprivrede kroz njenu promociju u vidu preporuka gajenja i postepenog prelaza sa konvencionalne na poljoprivredu manjeg korišćenja eksternih resursa, što je prelazni korak ka organskoj poljoprivredi.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu je jedan deo svog programa istraživanja posvetio organskoj proizvodnji. U tom delu se najviše radi na izboru sorti pogodnih za organsku proizvodnju i na proizvodnju organskog semena. Institut je na svom oglednom polju, koje je sertifikovano za organsku proizvodnju 2009. godine, među prvima u Srbiji proizveo deklarisano organsko sortno seme.

U odeljenju se vrši proizvodnja organskog sortnog semena spelte, pšenice i soje, mente, heljde, pasulja, belog luka, kao i aromatičnog bilja: nevena, bosiljka i mirođije. Plan je da se u budućnosti ponuda organskog sortnog semena proširi i na druge biljne vrste.

U organskoj poljoprivredi se upravlja lokalno dostupnim resursima radi optimizacije efikasnosti korišćenja hranljivih materija i prostora između različitih biljnih i životinjsikh vrsta. Uzdržavajući se od korišćenja mineralnih đubriva, sintetičkih pesticida i genetski modifikovanih organizama, proizvođači se oslanjaju na biodiverzitet za održavanje plodnosti zemljišta i sprečavanje bolesti i štetočina.

Manipulacija biodiverzitetom, odnosno korišćenje odgovarajućih vrsta u vremenu i prostoru je glavni alat proizvođača u organskoj poljoprivredi. Proizvođači koji se bave organskom poljoprivredom su istovremeno čuvari i korisnici biodiverziteta na svim nivoima.

U okviru Odeljenja se nalazi i akreditovana laboratorija za ispitivanje biljnih materijala i njihovih proizvoda. Svim zainteresovanim korisnicima dostupne su uslužne analize, bilo da je njihov materijal iz konvencionalne ili organske proizvodnje.

Racionalno organizovan interdisciplinarni tim naučnih i stručnih saradnika, koga čine 9 doktora, 2 mastera i 2 diplomirana inženjera, uz pomoć 3 tehnička saradnika, 6 stručnih radnika u poljoprivredi uz odgovarajući broj pomoćnih radnika, veoma uspešno radi na stvaranju i širenju deklarisanog organskog sortnog semena za domaće i inostrano tržište.

U Odeljenju za alternativne kulture u Bačkom Petrovcu, se na sertifikovanim organskim poljima sem proizvodnje sertifikovanog organskog semena, radi na oplemenjivanju više biljnih vrsta i ispitivanju faktora bitnih za organsku proizvodnju.