U četvrtak, 23. maja sa početkom u 9h, održan je sastanak odbora Međunarodne suncokretarske asocijacije (ISA – International Sunflower Association).

Predstavnici 15 zemalja članica Asocijacije okupili su se na Odeljenju za kukuruz, kako bi finalizovali dogovore o 20. međunarodnoj konferenciji o suncokretu, koja će se održati sledeće godine u Novom Sadu.

Organizacija međunarodnih konferencija o suncokretu ima dugu tradiciju, počev od juna 1964. kada je organizovana prva konferencija u državi Teksas u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova organizacija osnovana je sa ciljem da pomogne razvoj i istraživanje na polju oplemenjivanja, semenarstva, proizvodnje i prerade suncokreta.

Rukovodilac Odeljenja za suncokret, dr Vladimir Miklič, ujedno je i predsednik Međunarodne suncokretarske asocijacije.

U izjavi za medije, dr Miklič je naglasio da se na ovim konferencijama određuje pravac i daje zamah novim istraživanjima na suncokretu u celom svetu, a sama činjenica da je Institutu ukazano poverenje da organizuje ovako važan skup dovoljno govori o ugledu koji ova kuća uživa.

Govoreći o aktuelnim trendovima u oplemenjivanju suncokreta, kojima  će svakako biti posvećen prostor i na predstojećoj konferenciji, dr Miklič je istakao da svetska nauka intenzivno radi na stvaranju hibrida otpornih na pojedine grupe herbicida.

Sekretar ISA, g. Etjen Pilorže, izjavio je da se međunarodna konferencija o suncokretu organizuje naizmenično u Evropi i vanevropskim državama koje se ozbiljno bave unapređenjem proizvodnje suncokreta, a Institut je jedan od istorijski važnih svetskih centara kada je u pitanju gajenje i oplemenjivanje suncokreta.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo je još jednom pokazao svoju veličinu i značaj, a tome svakako svedoči i status institucije od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

 

Pogledajte video prilog:

(izvor: RTV)