Otvoreni dan instituta Srbije (ODIS) organizovan je 10. novembra 2017, kada se obeležava Međunarodni dan nauke za mir i razvoj pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija. Prvi Otvoreni dan instituta Srbije održan je u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo i u još deset instituta članica Zajednice instituta Srbije. Cilj ove manifestacije je da se pruži prilika svim zainteresovanim učesnicima, pre svega studentima i srednjoškolcima, da se upoznaju sa naučnoistraživačkim radom u institutima u našoj zemlji.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo otvorio je svoja vrata studentima treće godine Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada. U okviru ove posete, studenti ratarsko-povrtarskog smera imali su priliku da se upoznaju sa osnovnim delatnostima Instituta, kao i aktivnostima Odeljenja za strna žita, Odeljenja za krmno bilje i Odeljenja za industrijsko bilje.

Ovom prilikom održane su prezentacije odeljenja, uz poseban osvrt na razvoj naučnoistraživačkog kadra, predstavljanje aktuelnih istraživanja i primenu ostvarenih rezultata u poljoprivredi.

Kao domaćin i rukovodilac Odeljenja za strna žita, dr Radivoje Jevtić poželeo je dobrodošlicu studentima i upoznao ih sa radom odeljenja. Dr Dragan Živančev poveo je studente u obilazak laboratorije za farinologiju gde ih je upoznao sa metodama i aparaturom za ocenu kvaliteta pšeničnog brašna. Istraživači biotehnološke laboratorije, dr Sanja Mikić i dr Dragana Trkulja, predstavili su molekularne metode koje se koriste za analizu genetičke varijabilnosti i određivanje DNK profila svake sorte strnih žita. Studenti su mogli da vide kako se molekularni DNK markeri mogu praktično koristiti u selekciji i oplemenjivanju biljaka, odnosno pri stvaranju novih sorti.

Nakon obilaska laboratorija na Odeljenju za strna žita, studente je na Odeljenju za industrijsko bilje pozdravio rukovodilac odeljenja dr Vladimir Miklič i predstavio svoj tim, kao i tim kolega sa Odeljenja krmnog bilja. Snežana Katanski, Dalibor Živanov i Anja Dolapčev održali su zanimljive prezentacije o lucerki, proizvodnji semena stočnog graška, kao i krmnom sirku i sudanskoj travi. Dr Milan Jocković je kroz prezentaciju upoznao studente sa aktivnostima Odeljenja za industrijsko bilje, ali i sa dugom i uspešnom istorijom Instututa. Nakon održanih prezentacija, dr Aleksandra Dimitrijević, dr Boško Dedić i dr Milan Jocković poveli su studente u obilazak Biotehnološke laboratorije, Laboratorije za fitopatologiju i staklare Odeljenja za industrijsko bilje. Studenti su imali prilike da vide kako izgleda biotehnološka laboratorija i koja je oprema potrebna za izvođenje molekularnih analiza.

U Laboratoriji za fitopatologiju upoznali su se sa bolestima suncokreta i njihovim značajem, kao i metodama za testiranje interakcije između prouzrokovača bolesti i biljke. Obilaskom staklare studentima je predstavljen način uzgoja biljaka u kontrolisanim uslovima.

Ovo je zaista bio otvoreni dan i našeg Instituta, jer je svoja vrata za učenike prvog razreda gimnazije „Svetozar Marković“ u Novom Sadu otvorila i akreditovana Laboratorija za zemljište i agroekologiju.

Stručni tim Laboratorije upoznao je učenike sa analizama koje Laboratorija koristi za ispitivanje zemljišta, đubriva, pesticida, biljnih materijala i vode za navodnjavanje. Učenike gimnazije koji su i članovi ekološke sekcije pozdravio je rukovodilac laboratorije dr Jovica Vasin, a Nadežda Stojanov i Milorad Živanov su predstavili svoj rad i naučna istraživanja.

Domaćini Instututa za ratarstvo i povrtarstvo srdačno su ugostili studente Poljoprivrednog fakulteta i učenike gimnazije, te ih na zanimljiv način, kroz bogat program, upoznali sa radom svojih odeljenja i stručnih timova, kao i aktivnostima Instituta.

Sa ponosom možemo reći da je ovaj dan zaista bio otvoren i institutski, a da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo bio dobar domaćin, u želji da Otvoreni dan instituta preraste u tradicionalnu manifestaciju, kako bi nove generacije svake godine imale priliku da se upoznaju sa radom našeg i drugih instituta u Srbiji.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10156076910159824[/do]