Predsednik Mađarske akademije nauka predaje diplomu dr Janošu Berenjiju

Predsednik Mađarske akademije nauka predaje diplomu dr Janošu Berenjiju

Prestižnu nagradu “Aranj Janoš” za postignutu izuzetnu naučnu produkciju mađarskih naučnika u dijaspori, Predsednička komisija za nauku u dijaspori Mađarske akademije nauka za 2014. godinu dodelila je dr Janošu Berenjiju, naučnom savetniku i rukovodiocu Odeljenja za alternativne kulture Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Ova prestižna nagrada se dodeljuje svake godine naučnicima mađarske nacionalnosti koji žive i rade van granica Mađarske u dijaspori. Konkurencija je izuzetno jaka tim pre što pravo da budu predloženi i birani pripada naučnim radnicima svih profila (prirodne i društvene nauke) u svim naučnim institutima i visokoškolskim ustanovama širom dijaspore (Transilvanija u Rumuniji, Podkarpatje u Ukrajini, Gornja Zemlja u Slovačkoj, Vojvodina u Srbiji kao i dijaspora u Hrvatskoj, Sloveniji, zapadnoevropskim zemljama, Severnoj, Centralnoj i Južnoj Americi i u Australiji).

Diploma „Arany János“

Diploma „Arany János“
Uručivanje nagrade je upriličeno na godišnjoj skupštini Mađarske akademije nauka, na Forumu spoljnih članova, 5. maja 2014. godine u zgradi Akademije u Budimpešti.

Ovom nagradom je još jednom poneta vest u svet o izuzetnom radu i rezultatima načnih radnika Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, ovog puta u godini velikog jubileja, 75-oj godini rada i postojanja Instituta.
Među dobitnicima priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ ove godine je i prof. dr Janoš Berenji iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu 

U obrazloženju priznanja, između ostalog, piše:

 

Povelja Kapetan Miša Anastasijević

Povelja Kapetan Miša Anastasijević

Istaknuti stručnjak i naučni radnik, prof. dr Janoš Berenji iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu se, između ostalog, na naučnoj osnovi bavi unapređenjem proizvodnje svih tikava i aktivno je prisutan na manifestaciji „Dani ludaje“ u Kikindi od samog početka ove manifestacije. Njegov doprinos naučno-stručnom profilu ove manifestacije je očigledan i cenjen. Dr Berenji je nekoliko puta u ime Instituta postavio nove rekorde u merenju mamutske bundeve i dugačke tikve. Bio je inicijator uvođenja nove takmičarske discipline u merenju dugačkog ploda tikve. Na njegov predlog i aktivno učešće, organizovano je sakupljanje semena mamutske bundeve i dugačke tikve i distribucija tog semena potencijalnim takmičarima, što je znatno doprinelo nivou takmičenja u merenju mamutske bundeve i dugačkog ploda tikve.

U okviru programa manifestacije redovno drži posećena naučno-stručna predavanja o najrazličitijim temama iz oblasti tikvologije (kukurbitologije – nauke o tikvama). Organizovao je dve izložbe tikava i redovno je prisutan u medijima sa stručnim komentarima i prilozima o popularizaciji manfestacije „Dani ludaje“ u Kikindi. Za njegov doprinos uzdizanju naučno-stručnog nivoa manifestacije „Dani ludaje“, opština Kikinda ga je predložila za priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ za 2014. godinu.

Društvena priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ zajednički dodeljuju Agencija Media Invent iz Novog Sada, Novosadski univerzitet, Beogradski univerzitet, uz pomoć Privredne komore Srbije i lokalne samouprave (u ovom slučaju inicijatori dodele priznanja su opština Kikinda i Regionalna privredna komora Kikinde).

Priznanje – plaketa i zlatnik sa likom poznatog srpskog trgovca i dobrotvora Miše Anastasijevića iz 19. veka, umetnički rad Ljubiše Mančića, akademskog vajara iz Beograda, uručeno je dr Janošu Berenjiju 12.03.2014. u sali Skupštine opštine Kikinda.