Pet godina saradnje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i Dunav Soja Regionalnog Centra.

Dunav Soja Regionalni Centar je 11. decembra 2019. godine svečano proslavio 5 godina od svog osnivanja u Novom Sadu. Svečanosti je prisustvovalo 200 članova i partnera Dunav Soja udruženja iz regiona i inostranstva. O saradnji i zajedničkim uspesima govorili su predstavnici Dunav Soja udruženja i brojni partneri.

Dr Svetlana Balešević Tubić, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, član Savetodavnog naučnog odbora Dunav Soja udruženja (ispred Republike Srbije), u svom obraćanju skupu naglasila je da je Institut, prepoznajući značaj ove inicijative, jedan od prvih članova Dunav Soja udruženja i da se do danas odvija saradnja promovisanja i unapređenja gajenja soje u Srbiji i Evropi.

Institut je jedan od glavnih partnera za transfer znanja i inovativnosti u poljoprivrednu praksu, zahvaljujući uspešnom oplemenjivanju i vrhunskim sortama soje. Zahvaljujući ostvarenim naučnim rezultatima, Institut je prepoznat od strane međunarodne naučne zajednice – poverena mu je organizacija 11. Svetske naučne konferencije o soji 2020. godine, koja će se po prvi put održati na teritoriji Evrope i to u Novom Sadu. Upravo Dunav Soja udruženje će dati podršku Institutu za održavanje ove konferencije, tako da će u okviru pomenute konferencije biti održan i šesti Dunav Soja kongres. Naposletku, istakla je da ova konferencija nije značajna samo za Institut i za državu Srbiju, već i za celu Evropu i samim tim je prilika da se svetu prikaže Europe Soya.

U ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, dr Svetlana Balešević Tubić je primila priznanje za izuzetnu saradnju sa Dunav Soja udruženjem.