Na pragu smo još jedne setve ozime pšenice, samim tim poljoprivredni proizvođači  treba da povedu računa o pravilnom odabiru pre svega deklarisanog semena. Na osnovu višegodišnjeg praćenja useva, stručnjaci iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo smatraju da je optimalan rok setve između 10. i 20. oktobra. Na koliko hektara će ove jeseni biti posejana pšenica još se procenjuje, ali verovatno neće preći lanjske površine od 570.000 hektara.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede započelo je akciju kako bi se poljoprivrednicima dodatno objasnilo da u setvi pšenice koriste deklarisano seme jer će to doprineti i kvalitetu i prinosu. U saradnji sa relevantnim institucijama, Ministarstvo želi da ukaže na probleme i ponudi rešenja, kako bi poljoprivredni proizvođači mogli da se oslone i na Ministarstvo, ali i na institucije kao što je Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za republiku Srbiju.

Prof. dr Radivoje Jevtić sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, ekspert za patogene strnih žita, apelovao je da se koristi deklarisano seme i skrenuo pažnju na opasnosti kućne dorade semena, što je u Srbiji sve češća pojava.

“Procenat setve nedeklarisanog semena je počeo drastično da se povećava. Nekad je to bilo 40 odsto, a poslednjih godina dostiglo je i 60 procenata”, rekao je dr Jevtić i dodao da je problem takozvana divlja dorada semena koju izvode sami poljoprivrednici,najčešće bez prethodnog znanja i iskustva, nakon čega se dešava da seme zaprašuju neodgovarajućom aktivnom materijom, pa problem ostaje.

On je spomenuo da neki patogeni ulaze u Srbiji i kroz nekontrolisani uvoz određenih sorti semena i ocenio da sejanje nedeklarisanog semena može da predstavlja veliki problem.

Podsetio je i da EU propisi omogućavaju setvu “farmerovog semena”, naglasio da postoje ozbiljni proizvođači u Srbiji koji bi to mogli da rade bez rizika i založio se da se ta mogućnost i kod nas uvede u legalne tokove, a dati semenski usevi kontrolišu.

U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, razvijene su sorte pšenice koje karakteriše visok prinos i odličan tehnološki kvalitet zrna, stabilnost i adaptabilnost u različitim agroekološkim uslovima. Setvom neke od petnaest deklarisanih NS sorti pšenice mogu se očekivati odlični rezultati, što je posledica višedecenijskog rada na razvoju najboljih sorti. Izbor sorte jedna je od najznačajnih agrotehničkih mera, dok su saveti stručnjaka iz Instituta su besplatni za sve poljoprivredne proizvođače koji se odluče da seju neku od NS sorti pšenice. Cilj Instituta je da poljoprivredni proizvođači budu zadovoljni kvalitetom i prinosom pšenice, što se postiže uz setvu deklarisanog semena iz sortimenta novosadskog Instituta.