Dr Goran BekavacKukuruz je na većini parcela u izuzetno dobrom stanju i, ukoliko mu ovog meseca vremenske prilike budu pogodovale kao do sada, možemo da očekujemo dobre prinose, smatra dr Goran Bekavac iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Smenjivanje suvog i toplog vremena sa obilnim kišnim padavinama, kakvo imamo ovih dana, gotovo savršeno odgovara biljkama, ali će ostvarivanje visokih prinosa ipak zavisiti od predstojećih vremenskih uslova, rekao je za Tanjug dr Goran Bekavac, rukovodilac Odeljenja za kukuruz pri ovoj državnoj naučnoj instituciji. Napominjući da je i za tu najrasprostranjeniju domaću žitaricu, koja ove godine u Srbiji zauzima između 1,1 i 1,2 miliona hektara, ova godina specifična pre svega zbog nezapamćenih padavina i poplava u maju, koje su nanele ogromne štete poljoprivredi, on je istakao da one kukuruzne parcele koje nisu bile poplavljene izgledaju veoma dobro. Kukuruz koji je posejan u optimalnom roku u aprilu, pogotovo FAO-grupe 400, 500 i 600 koje su nosioci domaće proizvodnje, za sada ima sve preduslove za „ozbiljan prinos”, rekao je dr Bekavac i dodao da se stručnjaci i ratari nadaju da u avgustu neće nastupiti sušni period sa ekstremno visokim temperaturama.

Generativna faza razvoja je tek prošla i sad je kukuruz u fazi intenzivnog nalivanja zrna, tako da je još rano dati preciznije prognoze u vezi sa prinosom i ukupnim rodom, rekao je on i istovremeno upozorio na određene probleme o kojima bi do berbe trebalo povesti računa.

To se pre svega odnosi na koren biljaka, koji je relativno plitko formiran zbog obilnih prolećnih padavina, pa ako nastupi suša u narednom periodu ne bi mogao da apsorbuje dovoljno vode i hraniva iz zemljišta, objasnio je Bekavac.

On je istakao da u našem agroekološkom reonu, na sreću, nemamo problema sa biljnim bolestima koje bi u većoj meri naškodile kukuruzu, ali je ukazao na sporadične pojave gljivica iz roda fuzarijum, koje bi moglo da umanje kvalitet zrna.

U ovakvim vremenskim uslovima ne očekuje se opasnost od pojave aspergilusa, kakvu smo imali sušne 2012. godine, što je izazvalo velike probleme s povećanim nivoom aflatoksina, rekao je dr Bekavac.

On je takođe naveo da bi ratari trebalo da obrate pažnju i na pojavu, sad već druge generacije, kukuruznog plamenca i dodao da je na njivama sa semenskim kukuruzom u toku hemijski tretman protiv tog insekta koji može da nanese veliku štetu ne samo prinosu nego i kvalitetu semenskih useva.

Dr Bekavac je istakao da i usevi semenskog kukuruza izgledaju jako dobro svuda gde su posejani u optimalnom roku i na kojima je primenjena odgovarajuća agrotehnika i naglasio da će Institut i za narednu setvu obezbediti dovoljne količine kvalitetnog semena.

 

Izvor: Tanjug

Foto: NS SEME