U ponedeljak, 24.09.2012. u 19.00 časova, Klub 100P plus, u saradnji sa asocijacijom „Vojvodina agrar“, je organizovao III savetovanje „Pšenica roda 2012/2013“. Domaćin skupa bio je Institut za ratarstvo i povrtarstvo a savetovanje je održano na Odeljenju za kukuruz na Rimskim šančevima. Skupu je prisustvovalo oko 150 gostiju. Predsedavajući Savetovanja bili su sekretar paorskog udruženja 100P plus, dr Veselin Lazić i direktor ZZ Gospođinci, dipl. inž. Radivoje Nadlački.

Savetovanje je otvorio domaćin i direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, prof. dr Borislav Kobiljski. Direktor je u svom govoru, o rezultatima oplemenjivanja i trendovima u proizvodnji pšenice, istakao da se u 2013. očekuje povećanje površina pod ovom kulturom. Profesor Kobiljski je, takođe, naglasio da se samo uz adekvatne sorte i agrotehničke mere mogu ostvariti visoki prinosi i dobar kvalitet. Naveo je i da je produktivno bokorenje naših sorti jedno od ključnih prednosti, uz osvrt na to da takve sorte zahtevaju punu agrotehniku. U svojoj ponudi za jesenju setvu Institut je redukovao broj sorti i sada se sortiment svodi na nekoliko udarnih sorti: POBEDA, RENESANSA, NS 40S, SIMONIDA, RAPSODIJA, ZVEZDANA, ETIDA, DRAGANA i LJILJANA, a za sledeću proizvodnu sezonu će biti dostupne sorte nove genetike AVANGARDA i FUTURA.

 

Prof. dr Đorđe Psodorov iz Naučnog Instituta za prehrambene tehnologije je naveo informacije o kvalitetu pšenice žetve 2012. Profesor Psodorov je rekao da su prikupljeni uzorci, iz 11 područja Srbije, analizirani na osnovne tehnološke parametre kvaliteta pomoću najsavremenijih aparata za analizu. Utvrđeno je da je gotovo sva ovogodišnja pšenica prve klase, s obzirom da je sadržaj proteina u proseku bio 13% – što se nije desilo u poslednje 32 godine.

 

O agrotehnici pšenice govorio je prof. dr Miroslav Malešević. Prof. Malešević ističe da posebnu pažnju treba posvetiti ishrani biljaka, što može doprineti boljem imunitetu i većoj otpornosti na stresne uslove kakvi su bili ove godine, i navodi da je osnovno đubrenje, sa osnovnom obradom, uslov za visok prinos. Kada je reč o normi setve, smatra da treba insistirati na kvalitetu semena i da bi 500-550/m2 zrna trebalo da obezbedi dovoljno biljaka za maksimalan prinos. Ukoliko postoji mogućnost, navodnjavanje pre jesenje obrade bi bilo izvanredno za svaku sortu.

 

Dr Radivoje Jevtić je upoznao prisutne sa merama zaštite bilja i ukazao na prednosti setve deklarisanog semena i značaj kvalitetno dorađenog semena. Naglasio je da hemijsku zaštitu treba obaviti na vreme i da je pravilna primena fungicida primenjena ove godine. Tom prilikom proizvođačima je savetovano da se u prvom tretmanu koristi 50%, ili manja količina za pojedina sredstva, od prepisanih količina, kako bi u kasnijim fazama zaštite ostatak bio u potpunosti primenjen. To je dovelo do izvanrednih rezultata i uštede novca.

 

Rezultate sa makro ogleda sorti pšenice u 2011/2012 predstavio je dipl. inž Bogdan Garelejić, savetnik u PDS Institutu „Tamiš“ iz Pančeva. Opšti utisak je da je ovogodišnji rod pšenice izuzetan a da NS SEME sorte zauzimaju značajno mesto kada je reč o prinosu na ovim makroogledima.

 

Član kluba 100P plus, Pavle Nenadović iz Vognja, govorio je o agrotehnici i sortimentu pšenice koju je posejao na svojim njivama. Prošle godine je posejao sorte ZVEZDANA i SIMONIDA na površini od 300 jutara i ostvario prosečne rezultate od 6,9 t/ha. U narednih pet dana planira da počne setvu pšenice. I ove godine se odlučio za iste sorte, jer smatra da imaju stabilan i visok prinos i kvalitet.

 

Vojislav Malešev iz Kaća, član kluba 100P plus, takođe je govorio o agrotehnici i sortimentu i naveo da je ove godine ostvario prosečan prinos blizu 7 t/ha na 110 ha. Ukazao je i na značaj analize i poboljšanja kvaliteta zemljišta i upozorio na štetne posledice uklanjanja biljnih ostataka uz navodnjavanje već osiromašenog zemljišta. Setvu će obaviti u narednim danima, kako bi seme spremno dočekalo prve padavine.

 

Zamenik direktora Kompenzacionog fonda, Tatjana Đukanović, upoznala je goste sa funkcionisanjem sistema javnih skladišta i njegovim prednostima za poljoprivredne proizvođače. Kao jednu od prednosti korišćenja ovog sistema navela je i dobijanje robnog zapisa prilikom predaje semena, koji poljoprivrednicima daje mogućnost trgovine i brže dobijanje kredita.

 

Na kraju savetovanja prisutnima se obratio i mr Gojko Mladenović, pomoćnik direktora za komercijalne poslove, marketing i upravljanje rizicima u Institutu za ratarstvo, rekavši da je Institut državna institucija koja ima zadatak da obezbedi dovoljne količine kvalitetnog semena po primerenim cenama, uz gratis tehnologiju proizvodnje i stručnu pomoć. Takođe je rekao i da Institut neće tražiti profit na domaćem tržištu i da će domaćim proizvođačima nuditi proizvode po najnižim cenama. Ove godine Institut je preuzeo i proizvodnju osnovnog semena.

 

Tokom predavanja proizvođači su učestvovali u diskusijama vezanim za proizvodnju pšenice i za aktuelnosti u agraru. Korisne informacije dobijene ovom prilikom predstavljaju osnov da se ovakvi skupovi organizuju pre početka svake proizvodne sezone.

 

[do action=”fb-foto”]http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151170112569824.472914.56790329823&type=3[/do]