Obilazeći proizvođače koje koriste NS seme paprike primetili smo simptome truleži ploda usled nedovoljne snabdevenosti zemljišta vodom, a kao posledica slabijeg transporta kalcijuma kroz biljku. Pošto se biljke paprike na otvorenom polju sada nalaze u fazi punog cvetanja i plodonošenja neophodno im je obezbediti dovoljno hraniva, a naročito dovoljne količine pristupačne vode. Nedostak vode je obično praćen i visokim temperaturama vazduha koje su u proteklom periodu iznosile i preko 35°C, što utiče na otpadanje cvetova i tek formiranih plodova.

Obzirom da je za biljke paprike potrebna visoka vlažnost zemljišta (iznad 80% od poljskog vodnog kapaciteta) do dubine 40 cm, moguće je primeniti turnus kao osnovu zalivnog režima. Turnus je vremenski razmak između dva zalivanja. U obzir se uzimaju i padavine usled čega se zalivanja pomeraju ili izostavljaju. Na osnovu potreba paprike za vodom može se utvrditi jednostavan režim zalivanja koji je prihvatljiv za širu proizvodnju, a bez prethodnog merenja vlažnosti zemljišta.

 

Prema istraživanjima Bošnjaka i Gvozdenovića u našim uslovima prosečna dnevna potrošnja vode za papriku u julu i avgustu iznosi oko 6 mm odnosno litara vode/m2, dok u septembru potrošnja vode je 3-4 mm. Obično su zalivne norme 20-40 mm po jednom turnusu. Ukoliko se desi da padne kiša manja od 5-6 mm tokom jednog dana, zalivanja se sprovode po utvrđenoj šemi. Ukoliko padne veća kiša onda se za svakih 6 mm zalivanje odlaže za po jedan dan, a ako padne kiša veća od norme zalivanja naredno zalivanje se pomera za jedan turnus računajući padavine kao da je tada obavljeno zalivanje.

 

Naša preporuka da se na ovako visokim temperaturama skrati turnus zalivanja, odnosno da se navodnjavanje obavlja svaki četvrti dan i to sa 25-30 mm vode, kao i da se usev prihrani sa 1 kg kalcijum nitrata /100 litara vode po jednom jutru.