Kako se bliži setva strnih žita, poljoprivredni proizvođači imaju dilemu oko odabira sorte, koju agrotehniku primeniti i koliku površinu zasejati ovim biljnim kulturama. Pšenica je biljna vrsta od koje se pravi hleb i mnoštvo raznih peciva, a može da zameni krmno bilje u ishrani stoke. Reguliše zakorovljenost, omogućava obnavljanje strukture i plodnosti zemljišta, te je njen agrotehnički značaja nezamenljiv.

Poljoprivredni proizvođači počinju sa pripremom zemljišta za setvu, te oni koji nisu, mogu da urade analizu zemljišta kako bi znali koju količinu đubriva treba da dodaju. U Laboratoriji za zemljište i agroekologiju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu besplatno da urade analizu plodnosti i dobiju rezultate i savete stručnjaka za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju. Prethodne jeseni savetovano je odlaganje setve za drugu polovinu oktobra zbog pretnji lisnih vaši i cikada, insekata koji prenose virusna oboljenja. Oni se razmnožavaju i zaražavaju virusima na neobrađenim i zapuštenim njivama, te je bitno održavati higijenu polja. Najbolji rezultati u poslednjih deset do dvadeset godina ostvareni su kada je setva strnih žita počinjala sredinom oktobra, kada je ujedno i optimalni rok za setvu. Pomeranjem rokova setve povećava se mogućnost smanjenja prinosa, te nije preporučljivo da se sa setvom počinje u novembru i decembru.

Izbor sorte je jedan od važnih faktora uspešne proizvodnje. Savet stručnjaka je da se seje deklarisano seme kako bi se ostvarili dobri prinosi i kvalitetan rod. U okviru NS seme sortimenta strnih žita zastupljene su sorte pšenice, ječma, ovsa, raži i tritikala.

NS seme sorte strnih žita konstantno donose visoke i stabilne prinose poljoprivrednim proizvođačima, što očekujemo i ove sezone. Za sve stručne savete poljoprivredni proizvođači mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.