salata nansen

Salata Nansen

Salata je najčešće gajeno povrće u svetu. Proizvodnja je relativno jednostavna zbog skromnih zahteva prema uslovima uspevanja, relativno kratke vegetacije, male energetske i visoke biološke i nutritivne vrednosti. Salata se proizvodi cele godine. Setva semena, češće sadnja kontejnerskog rasada, obavlja se na otvorenom polju (u bašti i na njivi), u različitim oblicima i tipovima zaštićenog prostora, sa i bez dodatnog zagrevanja. Savremeni sortiment salate Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prilagođen je da zadovolji probirljive ukuse potrošača koji su prepoznali kvalitet sorti Vuka, Novosadska Majska maslena i Nansen.


Plodored


Salata dobro podnosi predkulture, kao i kulture koje slede posle nje. Kao predkultura salati odgovara svo povrće koje se đubri stajnjakom, kao što su paradajz ili kupusnjače, a posle nje se mogu sejati mrkva i peršun. U združenoj setvi ide uz praziluk, luk, kelerabu i radič.


Uslovi uspevanja


Pojedine sorte glavičaste salate različito reaguju na dužinu dana, tako da se mora paziti pri izboru sorti. Loš izbor može dovesti do toga da salata procveta već za vreme stvaranja glavice. Iz tog razloga neophodno je da proizvođači pročiju uputstvo na semenskom pakovanju. Salati odgovaraju srednje teška do teška zemljišta. Najbolje uspeva na humusnim i ilovastim zemljištima koja su dobro obezbeđena hranivima, lako pristupačnom vodom i ne suše se brzo.

Setva i sadnja salate


Tab. 1. Vreme proizvodnje salate na otvorenom polju na nastiranom zemljištu sa ili bez neposrednog pokrivanja biljaka agrotekstilom

 

Proizvodnja

Setva za proizvodnju rasada

Sadnja rasada

Berba

Prolećna

II-III

III-IV

V-VI

Jesenja

VII-VIII

IX

XI

Ozima VIII X

III-IV


Salata je vodeća povrtarska vrsta u okviru proizvodnje u zaštićenom prostoru.


Tab. 2. Vreme proizvodnje salate u zaštićenom prostoru

Vrsta objekta

Vreme

Berba salate

Setva semena

Sadnja rasada

Tuneli i plastenici bez grejanja

20. VIII

30. VIII

10. IX

1. III

15. IX

25. IX

5. X

25. III

20. X

10. XI

25. XII

25. IV

Plastični tuneli plastenici i staklenici sa dodatnim zagrevanjem

5-10. IX

10-25. X

5-10. X

25. XI-25. XII

25. XI-24. XII

15. I-15. IIKritične tačke u proizvodnji salate

Salata Vuka

Salata Vuka

Usev salate redovno je treba čistiti od korova u proizvodnji bez organskog malča ili plastične folije. Ne treba upotrebljavati previše stajskog đubriva, jer ono, ako se ne iskoristi, privlači mnoge štetočine. Kako bi se sprečile gljivične bolesti, salatu ne treba saditi pregusto i preduboko. Za uspešnu proizvodnju biljke moraju imati dovoljno svetla i vazduha. Salata dobro reaguje na jutarnje obilno zalivanje.

Bere se kada su glavice čvrste i zatvorene.

Salata se ne može dugo čuvati.

Sortiment salate Instituta za ratarstvo i povrtarstvo


Ozima zelena salata

Sorta Nansen je tipična ozima, glavičasta salata tipa maslenke (puterica), čije seme proizvodi Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Listovi su zelene boje i nežne strukture. Prečnik rozete je oko 25 cm. Glavica je mase oko 200 g. Dobro podnosi niske temperature (do -13° C). Pogodna je za jesenje-zimsku proizvodnju, na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru, sa ili bez neposrednog pokrivanja agrotekstilom.


Prolećna zelena salataInstitut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu tržištu nudi i prolećne glavičaste salate u tipu maslenki (puterica):

Salata Novosadska majska maslena

Salata Novosadska majska maslena

Vuka, sorta čije su glavice okruglog oblika, čvrste, dobro razvijene, krupne, težine 250-280 g. Rozeta je s položenim listovima. Listovi su nežni, od svetložute do zelene boje sa slabo izraženom nervaturom. Cvetno stablo se kasno razvija, što omogućuje dugo korišćenje salate.

Novosadska majska maslena– sorta nežnih, žuto-zelenih, glatkih i po obodu celih listova. Glavice su krupne i dosta čvrste, mase od 250-300 g. Pogodna je za gajenje na otvorenom polju.

Za dodatne informacije o proizvodnji salate kontaktirajte Odeljenje za povrtarstvo.

Seme salate, kao i ostalih vrsta povrća, ali i ratarskih kultura poljoprivrednici mogu kupiti u distributivnom centru Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima.