Sve veći broj poljoprivrednih proizvođača je upoznat sa prednostima gajenja uljane repice. Iz godine u godinu površine pod ovom uljaricom rastu širom naše zemlje. Ova rentabilna uljarica sada zauzima površinu od preko 29.000 ha u našoj zemlji, za trećinu više u odnosu na prošlu godinu, a najveći rast zabeležen je u Vojvodini.

Uljana repica se trenutno nalazi u početnoj fazi cvetanja, koju je dočekala u dosta doboj kondiciji, navodi prof. dr Ana Jeromela Marjanović, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Padavine u toku jeseni i rezerve zimske vlage su vrlo bitne za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju, te suša tokom zime delimično ograniči sve useve, pa i uljanu repicu. Ipak to ne treba da brine poljoprivredne proizvođače, jer ukoliko se održi prolećna vlaga i ne bude vremenskih nepogoda, biće ostvaren dobar prinos.

 

Zaštita od insekata

Uljanu repicu može da ošteti veliki broj različitih insekata. Ipak, nisu svi podjednako značajni i štetni. U narednom periodu čeka nas aktivnost repičinog sjajnika, koji je najznačajnija štetočina uljane repice i njegovo suzbijanje je obavezno na većini parcela na kojima se gaji ova biljna vrsta. Protiv njega treba reagovati insekticidima pre cvetanja. Podsećamo vas da je upotreba insekticida kada počne cvetanje zabranjena. Takođe, treba kontaktirati pčelare da ne bi došlo do pomora pčela.

 

Ovu vegetacionu sezonu inače karakteriše dug period setve i neujednačeno nicanje na pojedinom parcelama širom naše zemlje. Bez obzira na predstojeći kritičan period, koji obuhvata rast kulture, cvetanje i nalivanje semena, očekujemo dobre prinose.

Poljoprivredni proizvođači za sve savete mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.