Kako se bliži žetva strnih žita sve više nas zanima koliko prinos se može očekivati i da li će biti kvalitetan rod uprkos velikoj količini padavana tokom maja i juna.

Jesenas je pšenice najviše posejano i ona će se prva žeti, a prinosi će varirati u zavisnosti od količine padavina i primene agrotehničkih mera. Procena je da će ovogodišnji rod biti na nivou petogodišnjeg proseka, oko 5 tona po hektaru, ali ima parcela gde se očekuje prinos od 8 tona po hektaru, navodi dr Vladimir Aćin sa Odeljenja za strna žita iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Pšenica je trenutno u fazi nalivanja zrna, odnosno punjenja zrna, kada se intenzivno nakuplja suva materija i pretvara u krajnji product. Sadržaj vode se od 65%, koliki je na početku nalivanja, svodi na 38%-42% na kraju te faze, nakon čega sledi žetva. Upravno zbog trenutne faze u kojoj se nalazi pšenica proističe zabrinutost poljoprivrednih proizvođača hoće li velika količina vlage ugroziti kvalitet pšenice i njen rod. Jesen i zima su bili topliji u odnosu na višegodišnji prosek, pa je blaga zima pomogla i onim usevima koji su zakasnili sa setvom da se ubrano razvijaju. Takvo vreme je pogodovalo razvoju biljaka, ali i razvoju bolesti.

Topla zima dovela je do toga da značajan broj prouzrokovača bolesti kod strnih žita prezimi, da bi u aprilu i maju hladnije vreme od višegodišnjeg proseka i velika količina padavina dovelo do značajnog napada, pre svega, žute rđe na poljima od polovine aprila i početkom maja. Ova bolest se prethodni put pojavila 2014. godine, ali su poljoprivredni proizvođači za prethodnih desetak godina usvojili redovne tretmane, dva do tri puta fungicidima, tako da se očekuju da će gubici zbog toga biti znatno manji nego te godine. Intenzitet bolesti se razlikao od regiona do regiona, u zavisnosti od sorte pšenice. Poljoprivredni proizvođači koji su zakasnili sa tretmanom imali su veće probleme, dok je na nekim parcelama pšenica ostala u odličnom stanju, ističe dr Aćin.

  1. godinu obeležile su velike količine padavina i umerene temperature, ali je ona bila rekordna po rodu pšenice. Prošlogodišnji rod pšenice iznosio je 3,2 miliona tona, što je dvostruko više od domaćih potreba. Ukoliko ostanu klimatski uslovi kao do sada i ove godine se mogu očekivati dobri rezultati.