Visoke temperature i suša poslednjih dana nanose štetu najzastupljenijim usevima širom naše zemlje.

Kukuruz je ove godine posejan na oko 1.000.000 hektara, dok su soja, kao i suncokret posejani na oko 250.000 hektara. Iako je, po kalendaru, do žetve ovih biljnih kultura ostalo još dosta vremena, već sada je uočljivo da će rod biti niži.

Na pojedinim njivama, žute mahune soje su već počele da otpadaju, što nagoveštava manji rod i početak žetve već u toku narednog meseca, navodi dr Vojin Đukić iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Po proceni dr Đukića, na pojedinim područjima naše zemlje, soji nedostaje stotinu litara kiše po kvadratnom metru. Na severu zemlje su potrebne manje količine padavima, s obzirom da je u tom području tokom maja i juna bilo padavina, pa su usevi u dobrom stanju.

Dr Đukić preporučuje poljoprivrednim proizvođačima da počnu sa ulaganjem u sisteme za navodnjavanje, jer se to pokazalo kao najbolje rešenje za soju tokom sušnih godina. Iako je kod nas slabo zastupljeno navodnjavanje soje, ćudi klime nas uče da moramo da menjamo način proizvodnje ukoliko želimo da imamo dobar prinos i kvalitetno zrno.

Usevi kukuruza su do pre nekoliko dana uspešno odolevali lošim klimatskim uslovima, ali konstantno visoke temperature zaustavljaju rast biljke. Izvesno je da će ove godine biti manje kukuruza, ali za koliko procenata će biti smanjeni prinosi to još uvek ne može da se predvidi. Ukoliko i u narednom periodu budu ekstremno visoke temperature, to će ozbiljno ugroziti useve, ističe dr Goran Bekavac iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Zahvaljujući dobro razvijenom korenovom sistemu, suncokret dobro podnosi sušu, ali kao i svakoj biljci i njemu je potrebna vlaga. Na mnogim parcelama sucnokret je u dobrom stanju, ali na nekim njivama su donji listovi počeli da žute, što je rano za ovo doba godine. Ukoliko u narednom periodu ne bude bilo padavina, rani hibridi će prebrzo sazreti, dok će suncokerti kasnije posejani prebrzo proći kroz faze zrenja, što će se u oba slučaja odraziti na prinose, navodi dr Vladimir Miklič iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Kako su poslednjih godinama temeperature u toku letnjih meseci sve više, stručnjaci iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo savetuju poljoprivrednim proizvođačima da seju hibride i sorte koji su toleranti prema suši, a koji su veoma zastupljeni u NS seme sortimentu.

Klima se menja, pa ostaje nada da će nakon ekstremno visokih temperatura uslediti njen pad i kiša, koja će popraviti stanje useva. Iako je sve izvesnije da će ova poljoprivredna godina biti teška, stručnjaci iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju će svim poljoprivrednim proizvođačima dati savete kako bi uz NS seme sorte i hibride predstojeća žetva bila uspešna.