Poljoprivreda je fabrika pod otvorenim nebom, te klimatske promene dosta utiču na proizvodnju.

Poenta uspešne proizvodnje jeste da se čuva vlaga u zemljištu, jer živimo u jednom semi – aridnom području i da su ograničavajući faktori u proizvodnji upravo visoke temperature tokom juna, jula i avgusta, kao i male količine padavina. Padavine, koje imamo tokom zimskih meseci, treba da sačuvamo u zemljištu. Savet prof. dr Latković je da poljoprivredni proizvođači iskoriste ovo lepo vreme i da pored prihrane pšenice izvrše i zatvaranje zimske brazde kako bi sačuvali vlagu.

Mnoga polja širom naše zemlje zasejana su novosadskog pšenicom, jer su NS seme sorte pšenice kvalitetne i u sebi sadrža visok procenat proteina, te spadaju u jedne među najkvalitetnijim. Trenutno stanje pšence pre svega zavisi od roka setve. One koje su posejane u optimalnim rokovima setve, oko 15. do 20. oktobra, nalaze se već uveliko u fenološkoj fazi bokorenja, te poljopriverdni proizvođači treba da izvrše prvu prihranu pšenice, a posle toga i drugu. To ne treba da rade napamet ili da slušaju savete komšija i rodbine, već da se posavetuju sa stručnjacima. Da bi pravilno prihranili pšenicu, poljoprivredni proizvođači su pre svega trebali da uzmu uzorke zemljišta i urade analizu tog zemljišta na sadrđaj nitratnog azota. U zavisnosti od toga koliko ga ima i kako je raspoređen po dubini profila, biće odlučeno koja će se količina azota primeniti. Ako je potrebno primeniti više, onda tu prihranu treba raspodeliti u dva navrata, u prvom malo više, a u drugom malo manje. Međutim, svaka parcela je priča za sebe i tehnologiju gajenja treba primeniti u zavisnosti od stanja parcele i hibrida odnosno sorte koje se gaje. Ono što je mučilo poljoprivredne proizvođače su napadi glodara, kojima ovako lepo vreme pogoduje, te su ih trovali i po pet, šest puta. Apel struke je da nakon primene sredstava za trovanje zatrpaju rupe kako ne bi stradale i nedužne životinje, ističe prof. dr Latković.

Za sve stručne savete poljoprivredni proizvođači mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povratrstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.