stanje strnih zita na njivamaOporavak useva strnih žita trajao je skoro mesec dana, a polja su uveliko zazelenela. Vremenski uslovi pogoduju pšenici, a stanje vlage zemljišta je dobro. Uočava se da je u odnosu na isti period prošle godine manji rast, ali to ne treba da zabrinjava poljoprivredne proizvođače.

Lisna masa, odnosno gornji deo biljke, kod nekih biljaka je oštećena, dok je čvor bokorenja, odnosno deo biljke koji je u zemljištu, neoštećen. Do oštećenja i izmrzavanja je došlo kod biljaka čije je seme prilikom setve ostalo na površini. Usevi koji su posejani u optimalnom roku i koji su imali čvor bokorenja su neoštećeni, navodi dr Vladimir Aćin iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Zahvaljujući višim prosečnim temperaturama krajem februara i početkom marta formirali su se novi listovi, tako da je lišće koje je u periodu mrazeva bilo oštećeno ostalo dole, a novoformirani listovi su sve pokrili, ističe dr Vladimir Aćin.

Nadamo se da će se vreme stabilizovati i da će se proces rasta i razvića biljaka ubrzati. Sorte pšenice koje su najzastupljenije na njivama širom naše zemlje i koje su davale najveće prinose su Simonida, NS 40S, Zvezdana i Renesansa. Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, očekuje se da će i ove godine sorte Instituta za ratarstvo i povrtarstvo doneti odlične rezultate.

Poljoprivredni proizvođači za sve stručne savete mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.