Međunardona konferencija o suncokretu, 20. po redu, jedan je od najvećih naučnih događaja organizovan poslednjih godina u Srbiji. Popularnim rečnikom, svetsko prvenstvo o suncokretu.

Međunarodna konferencija o suncokretu, 20. po redu, jedan je od najvećih naučnih događaja organizovan poslednjih godina u Srbiji. Popularnim rečnikom, svetsko prvenstvo o suncokretu.

Prva međunarodna konferencija o suncokretu organizovana je u Sjedinjenim Američkim Državama davne 1964. godine. Zahvaljujući ogromnom doprinosu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada u razvoju hibrida suncokreta, Srbija je 1988. godine po prvi put imala tu privilegiju i čast da bude domaćin ove konferencije.

U organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, sada je Srbija po drugi put domaćin ovog za ceo svet značajnog skupa.

Dr Vladimir Miklič, pomoćnik direktora za međunarodne komercijalne poslove u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, poželeo je dobrodošlicu svim prisutnim i izrazio zadovoljstvo što se nakon dve godine odlaganja zbog pandemije izazvane virusom Covid-19, 20. Međunarodna konferencija ponovo održava u Novom Sadu. Kao biljna vrsta koja je među najotpornijim na klimatske promene, suncokret se gaji na sve većim površinama širom sveta, što podstiče stručnjake na nova istraživanja. Kvalitet semena suncokreta i suncokretovog ulja, kao i njihov potencijal da se koriste kao izvor proteina, stvara nove prilike za istraživanja, te je 20. Međunarodna konferencija idealna prilika za razmenu znanja i ideja domaćih i stranih stručnjaka u ovoj oblasti.

Prof. dr Jegor Miladinović, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, poželeo je dobrodošlicu gostima i istakao da je Institut od Poljoprivredne ogledne i kontrolne stanice postao institut od nacionalnog značaja sa oko 100 istraživača koji vrše naučna istraživanja i proizvode seme kukuruza, suncokreta, soje, krmnog bilja, strnih žita, povrća i alternativnih biljnih vrsta. Misija Instituta je transfer znanja i tehnologija ka poljoprivrednim proizvođačima kako u Srbiji, tako i širom sveta. Naučni radnici Instituta su još sedamdesetih godina među prvima u svetu stvorili hibride suncokreta, prvi su pronašli izvor otpornosti na bolest Phomopsis i stvorili otporne hibride, prvi u Evropi su stvorili Clearfield® hibrid suncokreta i uvek su bili lideri u uvođenju novih tehnologija. Prof. Miladinović izrazio je zadovoljstvo što je Institut za ratarstvo i povrtarstvo organizator 20. Međunarodne konferencije o suncokretu i poželeo učesnicima prijatan boravak u Novom Sadu.

Mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog Sajma, izrazio je zadovoljstvo što se Međunarodna konferencija o suncokretu po drugi put organizuje u Novom Sadu. Istakao je da su tokom pandemije izazvane virusom Covid-19 naši heroji bili lekari, a da tu ulogu sada preuzimaju proizvođači hrane.

Prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, istakla je važnost održavanja 20. Međunarodne konferencije o suncokretu u našoj državi jer se na taj način pozicioniramo na svetskoj mapi nauke. Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao organizator jednog od najvećih naučnih događaja poslednjih godina u Srbiji, potvrđuje status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Prof. Dukić Mijatović istakla je važnost ulaganja i u mlade naučnike i u njihove stručne mentore u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo koji je, kao spoj privrede i nauke, prepoznat širom sveta.

U toku četiri dana, koliko će trajati 20. Međunarodna konferencija o suncokretu, biće prezentovano preko 400 naučnih radova. Upoznavanje i razmena znanja mnogobrojnih naučnika i stručnjaka iz celog sveta tokom trajanja konferencije će doprineti daljem razvoju svih aspekata proizvodnje suncokreta na globalnom nivou.

 

Galerija fotografija