GMU_8709Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad organizovao je tradicionalan Dan polja kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe i sirka na Rimskim Šančevima.

U sklopu Skladišno – distributivnog centra održani su govori dobrodošlice upućeni svim gostima, prijateljima Instituta, proizvođačima, predsedniku Vlade pokrajine Vojvodine, sekretaru za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost, sekretaru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, predstavnicima ministarstava Republike Srbije, gradonačelniku Grada Novog Sada, i njihovim ekselencijama, ambasadorima stranih zemalja u Srbiji.

Počasno mesto u auditorijumu zauzeli su i uvaženi gosti i poslovni partneri iz Ukrajine, Rusije, Grčke, Mađarske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Turske, Maroka, Irana, Austrije.

Prisutni su bili i predstavnici Privredne komore, zadružnih saveza, profesori Univerziteta i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i čelnici Novosadskog i Mostarskog sajma.

Ovakvim manifestacijama poseban značaj daju i predstavnici javnog informisanja, koji iz godine u godinu prate ono što radimo i u velikoj meri doprinose afirmaciji našeg Instituta.

DD1_3287Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad prepoznatljiv je u našoj zemlji, ali i u celom svetu, po hibridima kukuruza i suncokreta, koji se izdvajaju kako po svom kvalitetu i višestrukoj nameni, tako i po visokim i stabilnim prinosima vrhunske savremene tehnologije proizvodnje.

Kukuruz je naša najznačajnija ratarska biljna vrsta. U strukturi setve zauzima oko 40% oraničnih površina svake godine. Prosečni prinosi po hektaru i ukupna proizvodnja variraju zavisno od meteoroloških uslova godine, ali i od proizvodnog područja. Usled dovoljne količine padavina ove godine očekujemo prinose iznad proseka, a u najboljim rejonima i rekordne prinose.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo se bavi oplemenjivanjem kukuruza više od 60 godina.

Na našem i inostranim tržištima se trenutno gaji više od 50 NS hibrida kukuruza za proizvodnju zrna ili za proizvodnju silaže. Problem suzbijanja travnih korova u kukuruzu Institut je rešio stvaranjem Ultra hibrida u “Duo sistemu” proizvodnje.

DD1_3305NS hibridi suncokreta su i u 2016. dokazali svoju vrednost, kako u zemlji, tako i u svetu. Visok prinos semena i ulja, adaptabilnost i stabilnost, kao i otpornost na dominantne bolesti, osnovne su karakteristike zbog kojih se NS hibridi, osim u Srbiji, gaje i u zemljama EU, Rusiji, Ukrajini, Argentini, pa sve do Kine. U 2016. NS hibridi su osvojili nova tržišta – Iran i Uzbekistan. Po ko zna koji put ćemo sa zadovoljstvom istaći da je svaki osmi hektar pod suncokretom u svetu zasejan sa novosadskom genetikom suncokreta.

U 2016. smo opet među prvima u svetu uspeli da registrujemo hibride suncokreta nove tehnologije proizvodnje – CLEARFIELD plus, koji će biti na raspolaganju našim proizvođačima u 2017, zajedno sa već dobro poznatim hibridima kao što su NS Oskar, NS Fantazija, Sumo 1 PR, Pegaz, i drugi.

Non-GMO soja – karakteristika našeg Instituta – centra za oplemenjivanje soje u Evropi!

Godina 2016. je bila izuzetno povoljna za proizvodnju soje.

Demo ogledi pokazuju nosioce sortimenta, perspektivne sorte i sorte u organskoj proizvodnji. Ukratko – visok genetski potencijal za prinos novosadskih sorti soje.

Šećerna repa. Sorte slatkog korena šećerne repe su poznate proizvođačima kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Ne zaostaju ni po kvalitetu, ni po tehnološkim karakteristikama za proizvodnju šećera. Neprestano se radi na poboljšanju sortimenta. Na radost proizvođača, Institut će u vrlo kratkom periodu ponuditi još kvalitetnije i prinosnije sorte. Postavili smo sebi visoke ciljeve. Uz istrajan rad, kvalitetne kadrove i otvorenu saradnju sa proizvođačima i drugim institucijama, verujemo u uspeh.

Danas je prilika da se na demo ogledima vide i pomalo nepravedno zapostavljene biljne kulture.

Sirak – biljka koja je ranije smatrana alternativnom jer se gajila na malim površinama. Zahvaljujući visokim i stabilnim prinosima i širokoj primeni u ishrani životinja, površine pod sirkom se iz godine u godinu povećavaju.

Konoplja – biljka koja je pre nekoliko decenija praktično nestala sa naših prostora, a koja danas živi svoju renesansu i sigurno će obeležiti našu poljoprivrednu proizvodnju u skorijoj budućnosti.

DD1_3246V.d. direktora Instituta prof. dr Jan Turan se obratio svim prisutnima i pozdravio skup. Kakva setva – takva žetva, izjavio je prof. dr Jan Turan. Slogan Instituta za ratarstvo i povrtarstvo “sa semenom sve počinje i završava” nije slučajan, što potvrđuje seme koje se dugom tradicijom od skoro 80 godina stvara u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, o čijem kvalitetu svedoči i izvoz u više od 32 zemlje sveta.

Tokom svih ovih godina održavanja Dana polja, imali smo nesebičnu podršku državnih institucija, među kojima je svakako i Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine.

Predsednik Pokrajinske vlade g. Igor Mirović se obratio svim prisutnima, sa velikim zadovoljstvom pozdravio gradonačelnika grada Novog Sada g. Miloša Vučevića, domaćina – organizatora Dana polja – Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, kao i sve goste i poljoprivredne proizvođače.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović potvrdio je reči v.d. direktora Instituta prof. dr Jan Turana, istakavši značaj Instituta kao velike institucije sa dugom tradicijom. Pomenuo je i činjenicu da je jedan od glavnih ciljeva nedavne delegacije iz Kazahstana bio povezivanje i ostvarivanje saradnje sa našim Institutom. Navodeći mere poljoprivrede u naredne četiri godine, Mirović je istakao primenu modernih tehnologija u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i zvanično otvorio Dan polja kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe i sirka.

DD1_3423Tim službe za marketing Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada na čelu sa g. Dušanom Šikoparijom, pomoćnikom direktora za marketinške poslove, zadužen je da sav rad i znanje naučnih i stručnih radnika Instituta predstavi prvenstveno poljoprivrednim proizvođačima, ali i svima onima koji su na bilo koji način povezani sa razvojem poljoprivrede u našoj zemlji. Ovaj tim se uvek trudi da na neposredan, zanimljiv i originalan način predstavi dugogodišnje stvaralaštvo Instituta. Tako je i ovog puta preko 2500 registrovanih posetioca Dana polja dodatno oraspoložio ansambl “Vrelo”, koji je kroz pesmu predstavio narodnu tradiciju.

U prethodnoj godini korisnici semena NS sorti i hibrida su ostvarili izuzetne rezultate u proizvodnji različitih ratarskih biljnih vrsta.

Ovo je bila prilika da ih nagradimo, jer na najlepši i najrealniji način pokazuju da se NS sorte i hibridi gaje sa rekordnim prinosima.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu g. Vuk Radojević i Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević su uz veliko uvažavanje uručili priznanja najboljim proizvođačima – NS SEME rekorderima za 2015. godinu.

Nakon lepog, svečanog i profesionalno organizovanog ceremonijalnog dela programa, usledio je obilazak demo ogleda kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe i sirka.

Nije ni čudo što je Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad centar za oplemenjivanje u Evropi, a naše sorte i hibridi temelj evropske proizvodnje.

Dovoljno je reći – najjači u zemlji, prepoznatljivi u svetu!

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10154570628984824[/do]