dp-strna-zita-nsseme-kula-2020Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, tradicionalno je održao Dan polja novosadskih sorti strnih žita 19. juna 2020. u Kuli kod Požarevca. Dan polja je organizovan zajedno sa ZZ „Kuljanska“ i okupio je preko 60 najznačajnijih poljoprivrednih proizvođača iz ovog dela Braničeva.

Posetioce skupa je u ime zadruge i u svoje lično ime pozdravio g. Bogoljub Jevtić, direktor ZZ „Kuljanska”, jedne od najstarijih zemljoradničkih zadruga u Braničevskom okrugu i Srbiji. U uvodnom obraćanju istakao je da poljoprivredni proizvođači prepoznaju prednosti novosadskog sortimenta koji predstavlja okosnicu proizvodnje strnih žita u ovom kraju, zauzimajući oko 70% zasejanih površina.

Prof. dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita, pozdravio je prisutne posetioce i istakao da NS sorte strnih žita ostvaruju visoke prinose i imaju odličan tehnološki kvalitet.

Prema njegovim rečima, upravo su sorte poput Simonide, NS 40S, Zvezdane, Pobede i Renesanse i dalje među najprodavanijim sortama u Srbiji. Prof. Jevtić je takođe istakao da će na ovom danu polja prisutni imati priliku da se upoznaju i sa najnovijim sortimentom, za koji se očekuje da će u narednom periodu stati rame uz rame sa najrasprostranjenijim sortama Instituta.

Ove godine je u ogledu bilo zasejano 8 sorti ozime pšenice i 2 sorte ozimog ječma. Oplemenjivači u Odeljenju za strna žita, dr Bojan Jocković i dr Milan Mirosavljević, nakon pozdravnih reči detaljno su predstavili svima dobro poznate sorte NS 40S, NS Ilina, NS Futura, NS Mila i NS Obala, a poseban akcenat je stavljen na najnovije sorte NS Rani otkos (rana sorta, poboljšivač), NS Igra i NS Grivna (hlebne sorte namenjene intenzivnoj proizvodnji). Dr Ljiljana Brbaklić je predstavila najznačajnije sorte novosadskog ječma – Nonius (višeredi, stočni ječam) i Novosadski 565 (dvoredi ječam).

Organizacijom dana polja sa zemljoradničkim zadrugama, Institut za ratarstvo i povrtarstvo omogućava poljoprivrednim proizvođačima da se na licu mesta upoznaju sa domaćim sortama adaptiranim na uslove proizvodnje strnih žita u Srbiji, kao i da dobiju vredne savete o tehnologiji proizvodnje kako bi na svojim njivama ostvarili visoke prinose i odličan tehnološki kvalitet.