IMG_2230Srbija je jedan od lidera u proizvodnji soje.

Osim genetski nemodifikovane, u Zapadnoj Evropi je sve veća potražnja za organskom proizvodnjom soje i organskim proizvodima od soje.

Ovo je jedan od razloga održavanja Dana polja organske soje u Čurugu u organizaciji Dunav soje sa podrškom kompanije Global Seed. U čuruškom ataru organska soja se gaji na 240 ha od ukupno 1900 ha zemlje.

Poznat po proizvodnji isključivo genetski nemodifikovane kvalitetne soje, Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, kao član udruženja Dunav soja je na oglednom polju iz svog širokog sortimenta prikazao pet sorti najpogodnijih za organsku proizvodnju.

Dr Vuk Đorđević, oplemenjivač sa Odeljenja za soju, ukratko je predstavio sorte NS Kaću, Fortunu i Rubin sa veoma visokim sadržajem proteina, a potom NS Zitu i Galinu kao sorte pogodne pre svega za proizvođače koji tek ulaze u organsku proizvodnju, koje tolerišu lošije uslove proizvodnje i za koje nije potrebno veliko iskustvo u organskoj proizvodnji. Dr Đorđević je posebno istakao sortu NS Kaća čija je glavna karakteristika visok sadržaj proteina (oko 47%), što je čini izuzetno pogodnom za spravljanje specifičnih proizvoda od soje. Sortu Fortuna karakteriše dobro izbalansiran sadržaj ulja i proteina i specifična je za proizvodnju sojinog mleka, dok je novija kasnostasna sorta Rubin standard za prinos i kvalitet.

Posetioci zainteresovani za organsku proizvodnju soje, osim sortnog ogleda imali su priliku da vide i ogled mehaničke kontrole korova.

Upriličen koktel u dvorišnom krugu firme Global Seed ulepšao je demonstraciju mašina koja je bila onemogućena kišom koja je pala uoči Dana polja. Ovaj događaj uveličalo je prisustvo prof. dr Jan Turana, v. d. direktora Instituta, kome je mehanizacija u poljoprivredi uža specijalnost.