GMU_3333Na prostoru ispred Skladišno – distributivnog centra na Rimskim šančevima 3. juna 2016. održan je Dan polja strnih žita i uljane repice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Prelep junski dan još lepšim je učinila izuzetna posećenost ovog nama veoma dragog i značajnog skupa. Oko 2000 registrovanih posetilaca svakako govori o značaju i veličini našeg Instituta. Među zvanicama su se našli predstavnici resornih ministarstava, poljoprivredni proizvođači, poslovni partneri, profesori univerziteta i brojne medijske kuće iz regiona. Sigurno je da su poljoprivredni proizvođači ti koji objektivno ocenjuju naše znanje, sprovodeći i proveravajući u praksi rezultate našeg rada. Njihova reč je put našeg uspeha. Veoma smo počastvovani i prisustvom poslovnih partnera iz okolnih zemalja – Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Rusije. Imali smo posebno zadovoljstvo da ugostimo naše ekskluzivne distributere za tržište Bugarske, Makedonije i Bosne i Hercegovine, koji su doveli svoje najbolje proizvođače i najveće kupce i na ovaj način im omogućili da se sami uvere odakle potiče seme koje koriste, ko je stvaralac sorti NS seme i kakve rezultate mogu očekivati u optimalnim uslovima proizvodnje.

U ime svih zaposlenih u Institutu prisutne je pozdravio i poželeo dobrodošlicu na Dan polja strnih žita i uljane repice v.d. direktora Instituta prof. dr Jan Turan, istakavši da je žetva, čin kada se završava životni ciklus semena, svečanost posvećena semenarima koji biraju najbolje seme koje treba u budućem rodu da zadivi žeteoce. Takođe je naglasio da je pšenica jedna od najvažnijih i najčešće korišćenih vrsta žitarica na svetu.

Primarni napori uzgajanja cerealija usmereni su ka poboljšanju kvaliteta, povećanju prinosa, otpornosti na bolesti i štetočine, kao i na poleganje, što obavezuje naš Institut kao uglednu naučnu instituciju da nastavi naučni rad na stvaranju novih sorti koje će udovoljiti zahtevima potrošača hleba i peciva, kao i proizvođača i prerađivača pšenice. Današnji Dan polja obeležila je i uljana repica koja, kao ozima vrsta, poprima sve veći značaj.

Rukovodilac Odeljenja za strna žita dr Radivoje Jevtić, posebno zaslužan što današnji dan izgleda kako smo želeli i što se Dan polja strnih žita vraća u punom sjaju, sa velikim zadovoljstvom se obratio prisutnima i najavio da će sledeće godine ovaj Dan polja obuhvatiti i krmno bilje. Pozdravio je i prisutnu konkurenciju koja nas motiviše da radimo bolje i više, da stvaramo nove, bolje sorte i unapređujemo tehnologiju proizvodnje, izrazivši uverenje da ćemo u budućnosti naći zajednički imenitelj. Dr Radivoje Jevtić uputio je poseban pozdrav našim vernim poljoprivrednim proizvođačima.

O uslovima koji su vladali u ovoj proizvodnoj godini sve prisutne je upoznao dr Novica Mladenov, stvaralac izuzetnih sorti pšenice u našem Institutu. Kao veliki stručnjak i poznavalac selekcije, oplemenjivanja i tehnologije proizvodnje strnih žita, dr Mladenov nas je upoznao sa vremenskim prilikama koje su obeležile ovu proizvodnu godinu i dao ocenu trenutnog stanja. On je naveo podatak da je u oktobru posejano oko 30% površina pod strnim žitima, te da je novembar bio izuzetno povoljan i omogućio je setvu još 50% površina do polovine meseca, dok je preostalih 20% zasejano u drugoj polovini meseca. Suv decembar uslovio je dugo i neujednačeno nicanje, a januar je obeležila smena toplih i hladnih dana. Izuzetno topli vremenski uslovi u februaru i martu pogodovali su kasnim rokovima setve. Topla prva polovina aprila i hladan i kišni maj uslovili su ranije klasanje, naročito ječma, kao i pojavu bolesti. Pšenica se trenutno nalazi u fazi nalivanja zrna. Iako se uočava manji broj klasova po m2, manji broj klasića i manji broj zrna, primenjena optimalna agrotehnika i izbor kvalitetnih sorti pšenice uticali su da i u ovako nepovoljnim vremenskim prilikama usev dobro izgleda.

GMU_3753O ozimim vrstama koje opravdavaju naša očekivanja, pre svega uljanoj repici koja na zadovoljstvo proizvođača i prerađivača dobija sve veći značaj, govorila je dr Ana Marjanović Jeromela, rukovodilac Odseka za uljanu repicu u okviru Odeljenja za uljane kulture.

Ona je pozdravila prisutne goste i zahvalila se rukovodstvu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koje prepoznaje perspektivu uljane repice i pruža podršku istraživačima Instituta za stvaranje novih sorti i hibrida uljane repice i poboljšanju tehnologije proizvodnje.

Osnovni cilj u selekciji uljane repice je poboljšanje visine prinosa, stabilnosti i kvaliteta, istakla je dr Ana Marjanović Jeromela. Na demo ogledu je prikazano 11 ozimih sorti uljane repice, jedna jara sorta i novi hibrid NS RAS, na koji je Institut posebno ponosan jer je prvi hibrid uljane repice koji je registrovan u Srbiji.

Što se tiče vremenskih uslova za proizvodnju uljane repice, ova vegetaciona sezona je povoljno uticala na setvu u septembru, kišni oktobar je pogodovao njenom razvoju, a relativno blaga zima i pojava kiše u proleće omogućila je brz izlazak uljane repice iz zimskog perioda i nešto raniju pojavu cvetnih pupoljaka. Visoke temperature u aprilu ubrzale su cvetanje, a niske temperature u maju praćene kišom omogućile su postepeno formiranje i nalivanje semena. Dr Marjanović Jeromela je kao preporuku za setvu u narednoj sezoni, krajem avgusta i početkom septembra, istakla sorte uljane repice Slavica i Zlatna, koje imaju dobar kvalitet ulja i visok prinos.

U ime predsednika Republike Srbije, skupu se obratila gđa Stanislava Pak, savetnica predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, poželevši Institutu za ratarstvo i povrtarstvo uspešan Dan strnih žita i uljane repice. Ona je izjavila da je ovo pravi čas da se ratari i poljoprivrednici, nauka i država čvrsto povežu i zajedno učine Srbiju zemljom koja je konkurentna i ima prinose na nivou agrarno razvijenih zemalja Evropske unije. Kao veoma važan korak navela je udruživanje i strateško planiranje radi izvoza. Predstoji nam inovacija procesa proizvodnje jer su napredak i hvatanje koraka sa razvijenim zemljama nemogući bez novih znanja i inovacija. Veoma značajna u ovom procesu je upravo uloga Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, institucije na koju je država posebno ponosna jer je jedna od vodećih u oblasti poljoprivrede i poljoprivrednih istraživanja u zemlji i regionu, rekla je gđa Pak. Institut realizuje brojne naučne projekte koje finansira država, a istovremeno učestvuje u međunarodnoj naučnoj saradnji preko internacionalnih projekata. Oplemenjivanje biljaka je nešto po čemu je Institut prepoznatljiv u svetu, a NS seme široko prepoznatljiv i poštovan brend, sinonim za kvalitet i dobar prinos, istakla je gđa Pak. Zbog svega pomenutog i tradicije od skoro osam decenija, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je 2014. dodelio Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Sretenjski orden trećeg stepena za naročite zasluge i međunarodno priznate rezultate u primeni naučnih metoda i unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Na kraju svog obraćanja prisutnima, gđa Stanislava Pak poželela je Institutu uspešnu manifestaciju i rodnu godinu, sa željom da ostvarimo zajednički san – bolju i uspešniju Vojvodinu, bolju i uspešniju Srbiju.

Program je uveličao i nastup Kulturno umetničkog društva „Sonja Marinković“. Potom je nastupio je najznačajniji deo Dana polja – obilazak demo ogleda strnih žita, stočnog graška i uljane repice.

Kao organizator vrhunskih naučnih i stručnih skupova i pravi domaćin, Institut za ratarstvo i povrtarstvo je, kao i uvek u dobroj atmosferi, počastio goste i pružio šansu svim zainteresovanima da od vrhunskog kadra, koji je ujedno i neposredni stvaralac onoga što Institut nudi, dobiju odgovore na sva pitanja, prave savete i rešenje svakog problema u proizvodnji, u cilju postizanja maksimalnih prinosa.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10154277926019824[/do]