Jesenji Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju tradicionalno je održan u petak, 2.9.2022. na Rimskim šančevima.

Mesec septembar je pravo vreme za procenu stanja useva jarih kultura, a Dan polja je ujedno prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa NS seme sortimentom i pogledaju naša ogledna polja kukuruza, soje, suncokreta i alternativnih biljnih vrsta. Kako su ovu proizvodnu godinu obeležili periodi ektremno visokih temperatura i neravnomerno raspoređenih padavina, na ovogodišnjem Danu polja poljoprivredni proizvođači su bili posebno zainteresovani da dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja koje će primeniti na svojim njivama i izboru odgovarajućeg hibrida i/ili sorte, kako bi ostvarili što bolje rezultate, što je i svrha ovakvih okupljanja.

Posetioce skupa je u ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i u svoje lično ime pozdravio direktor Instituta prof. dr Jegor Miladinović i poželeo dobrodošlicu svim gostima. Ove godine smo svedoci uticaja klimatskih promena, ektremno visokih temperatura i suše na prinos i kvalitet biljaka, te naučni rad na stvaranju boljih i otpornijih sorti i hibrida sve više dobija na značaju. U protekle 84 godine postojanja, naučni radnici Instituta stvorili su preko 1400 sorti i hibrida, koje se gaje ne samo u našoj zemlji, već i širom sveta, od Argentine i Kanade, severne Afrike, sve do Indije, Kine i Japana. Ovi rezultati, kao i velika naučna produkcija, prepoznati su od strane države kao strateški interes, zbog čega Institut ima status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Uprkos kiši, Institut i danas pokazuje svoju snagu na oglednim parcelama, izlažući najbolje NS seme sorte i hibride, ističe prof. Miladinović.

Predsednica Upravnog odbora Instituta, prof. dr Dragana Latković izrazila je zadovoljstvo što se ovogodišnji Dan polja održava na tradicionalan način, jer je on spoj nauke i struke. Više od osam decenija Institut za ratarstvo i povrtarstvo je u službi poljoprivrednih proizvođača. Usled pandemije, rata i klimatskih promena potreba za hranom postaje sve veća, a samim tim se pred poljoprivrednu nauku postavljaju sve veći izazovi i problemi, a to je stvaranje novih genotipova koji će biti tolerantni i otporni prema abiotičkim i biotičkim faktorima. Naučni radnici iz Instituta se dugi niz godina trude da poljoprivrednim proizvođačima ponude sorte i hibride dobrog kvaliteta koji daju visoke i stabilne prinose u određenim agroekološkim uslovima. Institut ima ogromnu riznicu dostignuća u oplemenjivanju biljaka – stvoreno je preko 1400 sorti i hibrida koje se gaje u 33 zemlje sveta, a učinak Instituta predstavlja nacionalno dobro koje moramo da čuvamo i unapređujemo, navodi prof. Latković .

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine je izrazio čast što prisustvuje manifestaciji koju organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo, koji status instituta od nacionalnog značaja ne opravdava samo naučnim dostignućima, već i odnosom sa poljoprivrednim proizvođačima. Iako je ova proizvodna godina bila teška, Institut je svojim sortama i hibridima, koji su otporni na teške vremenske uslove, potvrdio svoj status. Iz godine u godinu hrana predstavlja strateški proizvod, a proizvodnja semena je jedan od osnovnih elemenata u proizvodnji hrane, što još više ističe značaj odnosa Instituta sa poljoprivrednim proizvođačima i održavanja Dana polja.

Pomoćnik sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petreš, u svoje lično ime i u ime Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomira Božića, pozdravio je sve prisutne i istakao da impozantni brojevi o naučnim dostignućima i stvorenim sortama i hibridima, kao i decenije uspešnog poslovanja Instituta, potvrđuju da je Institut jedan od glavnih stubova razvoja poljoprivrede u Republici Srbiji. Institut predstavlja nacionalno blago, kao i prednost koju imamo u odnosu na ostatak sveta.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Aleksandar Bogićević pozdravio je prisutne u svoje lično ime i u ime ministra za za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branislava Nedimovića i istakao kako je Dan polja veoma značajna manifestacija jer predstavlja sponu između znanja i prakse, odnosno stručnjaka Instituta i poljoprivrednih proizvođača. Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao vodeći institut u proizvodnji semena stvara kvalitetne sorte i hibride, širenjem znanja na poljoprivredne proizvođače i davanjem saveta, kako bi srpska poljoprivreda napredovala.

Državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović pozdravila je prisutne u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i izrazila čast i zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje ovogodišnjem Danu polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji predstavlja najveći i najjači institut u oblasti poljoprivrede u Republici Srbiji. U Republici Srbiji postoji preko 60 instituta, a samo šest ima status instituta od nacionalnog značaja, među kojima je Institut za ratarstvo i povrtarstvo koji pored preko 100 naučnih istraživača ističe važnost primenljivosti naučnih rezultata u privredi jer je spoj nauke i privrede ono što daje rezultate. Kako poljoprivredni proizvođači obavljaju jedan od najznačajnih zadataka u našem društvu, a Institut je tu da obezbedi dovoljno kvalitetnog semena, državna sekretarka je poželila svima uspešnu godinu i time svečano otvorila jesenji Dan polja.

Nakon zvaničnog dela, poljoprivredni proizvođači su imali priliku da na našim oglednim poljima vide aktuelan NS seme sortiment, ali i nove hibride i sorte, i razmene znanja i iskustva sa stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

 

Galerija fotografija