dr Ivica DjalovicU organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i uz svesrdnu tehničku podršku predstavnika opštinskih odeljenja nadležnih za oblast poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi na području Bosne i Hercegovine, kao i predstavnika generalnog zastupnika Instituta za područje BiH, Agromarket, Banjaluka, stručnjaci Instituta su održali seriju zimskih predavanja u cilju edukacije poljoprivrednih proizvođača.

Pored edukativne uloge posebna pažnja u okviru navedenih predavanja bila je usmerena na upoznavanje poljoprivrednih proizvođača, vlasnika zadruga, poljoprivrednih apoteka i drugih privrednih subjekata sa sortimentom NS hibrida kukuruza i krmnog bilja koji će se naći u ponudi za narednu vegetacionu sezonu.

Zimska predavanja su održana po sledećem planu i programu:

 • Bosanska Krupa: 2.2.2014. godine sa početkom u 10h.
 • Cazin: 2.2.2014. godine sa početkom u 14h.
 • Velika Kladuša: 3.2.2014. godine sa početkom u 10h.
 • Bužim: 3.2.2014. godine sa početkom u 13h.
 • Novi Grad: 4.2.2014. godine sa početkom u 10h.
 • Prijedor: 4.2.2014. godine sa početkom u 16h.
 • Prnjavor: 5.2.2014. godine sa početkom u 10h.
 • Derventa: 5.2.2014. godine sa početkom u 17h.
 • Srbac: 6.2.2014. godine sa početkom u 11h.
 • Laktaši: 6.2.2014. godine sa početkom u 17h.
 • Vodičevo: 7.2.2014. godine sa početkom u 10h.

 

Dalibor ZivanovDr Ivica Đalović iz Odeljenja za kukuruz održao je seriju predavanja na temu tehnologije gajenja i izbora NS hibrida kukuruza za setvu u 2015. godini. Dipl. inž. – master Dalibor Živanov iz Odeljenja za krmno bilje govorio je o NS sortimentu krmnog bilja sa posebnim osvrtom na prinos i kvalitet, dok je dipl. inž. Rajko Lajšić iz Odeljenja za kukuruz poljoprivredne proizvođače bliže upoznao sa doradom, pakovanjem i distribucijom NS semena u 2015. godini na području Bosne i Hercegovine.

Na navedenim predavanjima zapažena je izuzetna posećenost i zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača koji su veoma pažljivo i pomno pratili izlaganja predavača.

Rajko LajsicSlušaoci, odnosno poljoprivredni proizvođači, su pokazali zapaženo interesovanje za tehnologiju gajenja koju im preporučuje Institut, kao i gajenje NS hibrida kukuruza (pre svega hibrida FAO grupa zrenja 300, 400 i 500) i NS sorte krmnog bilja (navedeno područje je prevashodno usmereno na stočarsku proizvodnju). Nakon završenih predavanja u okviru diskusije, poljoprivredni proizvođači su postavljali izuzetno veliki broj pitanja koja su se odnosila na sortiment i tehnologiju gajenja, kao i pakovanje, distribuciju i plasman NS semena na njihovom području, o čemu najbolje potvrđuje iscrpna diskusija koja je često trajala i više od 1 časa nakon završenih predavanja.

Izuzetna zainteresovanost proizvođača bila je za gajenje hibrida kukuruza sa DUO sistemom tehnologije, odnosno hibrida NS 444 ultra i NS 640 ultra.

Ove godine posebnu zainteresovanost na predavanjima pokazali su vlasnici poljoprivrednih zadruga i poljoprivrednih apoteka, kao i predstavnici lokalnih i nacionalnih medija. Pored toga što su predavanja održana uz pomno praćenje lokalnih i nacionalnih medija, predstavnici nadležnih lokalnih opštinskih uprava su sve informacije sa realizovanih predavanja prikazali i u okviru saopštenja za javnost, kao i na veb stranicama svojih lokalnih samouprava, ističući da zimska predavanja koje organizuje renomirana naučna institucija, kao što je Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, kao i neposredni razgovori stručnjaka Instituta sa proizvođačima pružaju besplatno sticanje najnovijih saznanja u oblasti tehnologije gajenja i istovremeno pružaju mogućnost za adekvatan izbor sortimenta za njihove agroekološke uslove proizvodnje.

Učesnici na predavanjima uputili su niz pohvala i zahvalnost rukovodstvu Instituta što im je omogućeno da i ove godine imaju na tržištu dovoljne količine semena vrhunskog kvaliteta po prihvatljivim tržišnim cenama, naročito ako se uzme u obzir činjenica da se većina proizvođača na ovom području u protekloj 2014. godini suočavala sa ogromnim poplavama koje su im u značajnom stepenu uništile najveći deo proizvodnje.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153077159834824.1073742023.56790329823&type=3&uploaded=12[/do]