U svečanoj Sali Odeljenja za kukuruz na Rimskim Šančevima, u četvrtak 27. juna, održan je veliki kolegijum uprave Instituta.
Kolegijumu su prisustvovali predsednik Upravog odbora Instituta, prof. dr Bogdan Kuzmanović, direktorka Instituta, dr Svetlana Balešević Tubić, menadžment Instituta i rukovodioci odeljenja.
Veliki kolegijum je inicirao i vodio predsednik Upravnog odbora, prof. dr Bogdan Kuzmanović. U svom izlaganju je predstavio rezultate rada novog rukovodstva u proteklih godnu dana, uspešno završene prodajne sezone prolećnih biljnih vrsta, a naglasio je značaj i prednosti novog modela prodaje semena. Prof. dr Kuzmanović je sa zadovoljstvom istakao je da su već zaključeni ugovori za sledeću prodajnu sezonu.
Predsednik UO se osvrnuo na postignuća Instituta u proteklom periodu, benefite i obaveze statusa institucije od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, a posebnu pažnju je obratio na činjenicu da je Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, u veoma oštroj konkurenciji vrhunskih naučnih ustanova iz domena poljoprivrede, poverena organizacija čak tri naučne konferencije svetskog ranga! Takvo postignuće neke naučne institucije nije poznato ni u globalnim razmerama. Organizacija čak tri naučna skupa svetskog ranga na istom mestu, u kratkom vremenskom period od dve godine uz prisustvo velikog broja najeminentnijih svetskih stručnjaka iz sveta poljoprivrednih nauka u Novom Sadu i Srbiji, predstavlja sinergiju realizacije dobro zacrtanih ciljeva uprave, vrhunskog rada stručnjaka Instituta te povoljnog ambijenta stvorenog od strane države. Brojne su i značajne koristi koje će od konferencija imati srpska nauka, Novi Sad i sam Institut. Na kraju svog izlaganja, Prof. dr Kuzmanović je predstavio neke od strateških ciljeva, prilagođavanje novom Zakonu o nauci i straživanjima i širi plan rada Instituta za budućnost.
Direktorka Instituta, dr Svetlana Balešević Tubić, potvrdila je stratešku opredeljenost Instituta na angažovanju najperspektivnijih mladih naučnih radnika, naglasivši da je neophodno da Institut stvori uslove koji će privući mlade vrhunske stručnjake da nastave svoju naučnu karijeru pod okriljem Instituta. Vrhunski mladi naučnici su jedan od garanta uspešne budućnosti Instituta u predstojećim decenijama.
Konačno, kolegijum je upoznat sa učešćem Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad na velikom broju značajnih projekata. Od projekata ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i projekata integralnih interdisciplinarnih istraživanja (III), sve do međunarodnih projekata HORIZON 2020, FP-7, IPA-Interreg, COST, SEERA-NET i SEEDNET i brojnih bilaterala. Tolika brojna aktivnost na projektima visokog ranga je pokazatelj naučnog kapaciteta Instituta te renomea naučnih radnika Instituta.
Institut za ratarstvo i povrtarstvo kao institucija od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, sa ponosom ističe svoju tradiciju postojanja od preko 80 godina, moderan pristup rukovođenju i poslovanju kao i značajno prisustvo na domaćoj i svetskoj naučnoj i komercijalnoj sceni.