dr Jegor MiladinovicTradicionalno – odlično! Danas, 26. januara 2015. u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada u prisustvu predstavnika ministarstava, eminentnih stručnjaka Instituta, uspešnih privrednika i poljoprivrednih proizvođača koji su sa NS sortama i hibridima ostvarili vrhunske prinose, svečano je otvoreno 49. Savetovanje agronoma Srbije.

Dr Jegor Miladinović, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, prvi je pozdravio sve prisutne koleginice i kolege, goste, prijatelje i naravno proizvođače. Poželeo im je uspešan rad u zvaničnom delu programa – predavanja stručnjaka, naučnih radnika i profesora, koja čine osnov za diskusiju u kojoj ćemo svi zajedno doći do odgovora na aktuelne probleme i pitanja poljoprivredne proizvodnje.

dr Jan TuranProgram je ispunjen novim sadržajima, odgovorima na nova pitanja i diskusijama na okruglim stolovima. Kao novost u programu Savetovanja ove godine je i edukacija savetodavaca poljoprivrednih stručnih službi Srbije. Direktor Instituta je istakao i drugi sastavni deo Savetovanja – nova poznanstva, druženje i poželeo lep provod svim učesnicima 49. Savetovanja.

Ispred UO Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu skup je pozdravio prof. dr Jan Turan sa željom da zaključci sa Savetovanja budu preporuka za predstojeću poljoprivrednu sezonu.

dr Milan PopovicUjedno je skrenuo pažnju da se paralelno sa Savetovanjem agronoma održava i XLI Simpozijum „Poljoprivredna tehnika“ u organizaciji Departmana za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Kao i prethodnih godina uspešan rad na Savetovanju poželeo je i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Milan Popović. Sa zadovoljstvom je primetio da je sala u kojoj se odvija Savetovanje agronoma svake godine sve punija i punija, što svakako potvrđuje značaj interesantnih i korisnih predavanja, saveta i preporuka kompetentnih predavača. Dekan je istakao značaj Instituta sa svojim oglednim poljima u obrazovanju kadrova i stvaranju agronoma koji će jedino na taj način biti spremni da od prvog dana vode proizvodnju.

Zaharije TrnavcevicPočasni gost na otvaranju 49. Savetovanja agronoma, legenda poljoprivrednog novinarstva, g. Zaharije Trnavčević je kao i uvek širio optimizam poljoprivredne proizvodnje.

Uz preporuku da samo primena pune agrotehnike daje punu prikolicu, istakao je profitabilnost poljoprivredne proizvodnje. Koristeći prirodne resurse naše zemlje, a posebno sopstvenu energiju ukazao je na mogućnost povećanja prinosa i sprečavanja smene rodnih i nerodnih godina. Kao puno puta do sada, g. Trnavčević je apelovao na korišćenje rodnog potencijala semena Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koje sasvim sigurno predstavlja dijamantski vrh agrara Srbije, a ujedno je na nivou najboljih semena u svetu. Kratko je dao savet – radite i živite kao Evropa.

Danilo GolubovicIskustva sa skrininga pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13 u okviru pregovora o pristupanju EU prisutnima je preneo Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine uz podršku dr Svetlane Balešević Tubić, pomoćnika direktora za semenarstvo u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Golubović je pohvalio Institut koji je i u 2014. godini održao svoj kvalitet. Državni sekretar je proglasio 49. Savetovanje agronoma otvorenim.

Na konferenciji za štampu, direktor Instituta dr Jegor Miladinović obratio se medijima i zainteresovanim gostima.

dr Svetlana Balesevic TubicUz uobičajen program predavanja koji se odvija po biljnim vrstama, dr Miladinović je istakao novinu na ovom Savetovanju koju je Institut organizovao u saradnji sa Ministarstvom – edukaciju poljoprivrednih stručnih službi.

Takođe, direktor je sa ponosom istakao da se Institut već nalazi u Evropi, a dokaz su naše sorte i hibridi koji se već nalaze na listi EU i koji se gaje širom sveta. Kao olakšicu ulaska Srbije u EU, g. Golubović je ukazao na očekivanje Ministarstva da Vlada Srbije omogući povećanje broja zaposlenih u Odeljenju za ruralni razvoj.

Benjamin KlingerOsim toga, apelovao je na edukaciju poljoprivrednih proizvođača kako bi uopšte mogli da podnose aplikacije za sredstva, a iznad svega naglasio da nije toliko važno kada ćemo ući u EU, već koliko spremni ćemo ući u EU što će omogućiti i korišćenje beneficija.

Dr Miladinović je ukazao na izuzetnu važnost informisanja proizvođača o njihovom interesu ulaska Srbije u EU, a iznad svega na celokupan interes naše zemlje u tom procesu.

Na interesantno pitanje, kako gleda na konkurenciju na tržištu i kako objašnjava opstanak Instituta u toj borbi, dr Miladinović je rekao da na konkurenciju gleda kao na pozitivnu i zdravu pojavu.

Aleksandar SedlarSnezana Savcic PetricUprkos materijalnoj i logističkoj prednosti multinacionalnih kompanija, prisutnost našeg Instituta na tržištu govori da smo uspeli da se očuvamo i da smo na dobrom putu.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu još jednom je izneo svoj stav o važnosti zajedničkog rada i delovanja fakulteta i Instituta čime će se dobiti i ostvariti finansijski bolji projekti.

Posle konferencije za štampu usledila su predavanja po pozivu. O ruralnom razvoju i efikasnom upravljanju zemljištem je govorio Benjamin Klinger iz GIZ-a, dok su na temu održive primene sredstava za zaštitu bilja izlagali doc. dr Aleksandar Sedlar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Snežana Savčić Petrić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

dr Radivoje JevticStručno, a istovremeno jasno i konkretno predavanje o žutoj rđi održao je dr Radivoje Jevtić. Popodnevni časovi ostali su rezervisani za Okrugli sto na kome je predstavljena aktuelna problematika u proizvodnji kukuruza.

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153040594124824.1073742006.56790329823&type=3&uploaded=61[/do]