Proizvodnja strnih žita u 2018/19. praćena izuzetno nepovoljnim vremenskim uslovima polako se privodu kraju. Godina će ostati zapamćena po ekstremnoj suši tokom jesenjeg perioda, kao i obilnim padavinama u maju, odnosno u vreme klasanja i cvetanja, što je sprečilo brojne proizvođače da primene adekvatne mere zaštite od bolesti. Ovo je uslovilo da usevi na najvećem delu površina imaju relativno retke sklopove, sa manjim brojem klasova po jedinici površine i smanjenim brojem zrna u klasu, što će za posledicu imati određenu redukciju prinosa u odnosu na prethodne godine. Osim toga, vlažni uslovi tokom maja meseca doprineli su intenzivnoj pojavi prouzrokovača paleži klasa (Fusarium sp.), ali i drugih bolesti, kao i intenzivnom razvoju korovskih biljaka, što će se dodatno nepovoljno odraziti na visinu prinosa.

Prvi otkosi ozimog ječma u Srbiji zabeleženi su tokom prethodne nedelje. Ostvareni prinosi kreću se od svega 4-5, pa i preko 8,5 t/ha, kod proizvođača iz Bečeja, Kovač Nandora sa sortom ozimog ječma Novosadski 565, na površini od 20 ha.

Upravo se iz ovoga može videti da se setvom deklarisanog semena, pravilnom primenom agrotehničkih mera, pravovremenom zaštitom useva, odnosno poštovanjem dobre poljoprivredne prakse, mogu ostvariti odlični prinosi i u nepovoljnim godinama za proizvodnju strnina kao što je ova.

Takođe, na oglednim poljima novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prošle nedelje je otpočela žetva ogleda sa ozimim sortama ječma. Prvi rezultati ukazuju na to da su u poređenju sa prethodnom godinom prinosi ječma iz najranijeg oktobarskog roka setve (5. X) manji za 20% do 30% u zavisnosti od ispitivane gustine setve, pri čemu je kod većih gustina razlika bila manja. Iako posejani na vreme, s obzirom na nedostatak vlage u zemljištu, usevi iz najranijih rokova nicali su tek tokom druge polovine novembra, odnosno sa pojavom prvih većih količina padavina. Upravo iz tog razloga, ovogodišnji prinosi ječma iz prvih rokova setve nalaze se na nivou prinosa novembarskih rokova iz prethodne, proizvodne 2017/18. godine.

Najavljena stabilizacija vremena, odnosno prestanak učestalih padavina praćen povišenim temperaturama vazduha, omogućiće brži završetak žetve ozimog ječma i početak žetve drugih vrsta strnih žita tokom narednih dana, pre svega ozime pšenice koja iz faze voštane prelazi u fazu pune zrelosti.

Stručnjaci Instituta zabeležili su početak žetve pšenice u Torniku u opštini Žitište.

Na individualnoj parceli u Torniku prinos je prema procenama oko 6,5 tona pšenice po hektaru, a procenat vlažnosti zrna 13. Uzimajući u obzir da je pšenica kasno nikla zbog velike suše tokom jeseni, a potom i obilnih kiša sve do nedavno, to ne predstavlja loš prinos za ovu godinu, naglasio je dr Aćin.