NS SEME KukuruzDana 12. 5. 2015. Institut za ratarstvo i povrtarstvo posetila je delegacija od 60 poljoprivrednih proizvođača u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pored poljoprivrednih proizvođača, delegaciju su činili i predstavnici zadruga, poljoprivrednih apoteka i resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi sa šireg područja Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Srdačan doček i dobrodošlicu u velikoj sali Odeljenja za kukuruz gostima su poželeli dr Đorđe Jocković i dr Ivica Đalović.

U uvodnom obraćanju dr Jocković i dr Đalović su pozdravili prisutne u ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i upoznali goste sa delatnošću, aktivnostima, rezultatima i radom Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, posebno naglasivši da je Institut danas jedna od vodećih naučno–istraživačkih i razvojnih institucija ne samo u našoj zemlji nego i šire, koja se bavi stvaranjem, proizvodnjom i uvođenjem novih visokoprinosnih, kvalitetnih sorti i hibrida različitih ratarskih, povrtarskih, lekovitih, aromatičnih i alternativnih biljnih vrsta namenjenih za različite agroekološke uslove gajenja, potrebe i namene.

Predstavljajući Institut za ratarstvo i povrtarstvo, dr Đorđe Jocković, naučni savetnik u Odeljenju za kukuruz posebno je naglasio potencijale koje Institut poseduje, kadrovsku strukturu, resurse, naučno–istraživačku delatnost, kao i proizvodnu aktivnost Instituta koja se odnosi na organizaciju proizvodnje semena. U svom izlaganju dr Jocković se detaljnije osvrnuo na programe oplemenjivanja kukuruza i stavio akcenat na osnovne karakteristike novostvorenih NS hibrida kukuruza, ističući da hibridi kukuruza koji su stvoreni u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo poseduju visok genetički potencijal za prinos, dobru adaptabilnost i stabilnost prinosa, naglašenu tolerantnost prema prouzrokovačima bolesti i štetočina i niz drugih pozitivnih agronomskih osobina.

NS SEME KukuruzU drugom delu posete gosti su imali prilike da posete ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.

Na demoogledu strnih žita dr Novica Mladenov, naučni savetnik u Odeljenju za strna žita veoma detaljno i iscrpno predstavio je najvažnije agronomske karakteristike novostvorenih sorti strna žita.

Dipl. inž. – master Dalibor Živanov upoznao je prisutne sa značajem krmnog bilja u stočarskoj proizvodnji, vrstama krmnog bilja i njihovim karakteristikama, načinu gajenja, agrotehnici, genetskim potencijalima, kao i o greškama koje poljoprivrednici najčešće prave prilikom proizvodnje krmnog bilja.

Dr Petar Mitrović iz Odeljenja za uljane kulture predstavio je najnovije sorte uljane repice stvorene u Institutu, istakavši značaj ove biljne vrste kao jedne od osnovnih biljnih sirovina za proizvodnju biodizela. U svom izlaganju, dr Petar Mitrović se posebno osvrnuo na tehnologiju gajenja i zaštitu od prouzrokovača biljnih bolesti.

Objašnjavajući tehnološki proces dorade semena u našem Institutu počevši od prijema, čišćenja, sušenja, kalibracije, pakovanja i skladištenja semena, dipl. inž. Miladin Kostić je gostima ujedno predstavio i jedan od najsavremenijih doradnih centara koji poseduje naš Institut.

Na samom kraju, dr Velimir Lončarević, šef distributivnog centra Instituta sa velikom predusretljivošću dočekao je uvažene goste i upoznao ih sa načinom skladištenja i čuvanja semena.

Tokom obilaska oglednih polja poljoprivredni proizvođači su svoja znanja upotpunili dobijanjem odgovora od strane predavača na konkretna pitanjasa ciljem unapređenja proizvodnje na svojim farmama. Tom prilikom su prisutni gosti izrazili svoje zadovoljstvo što im je omogućeno da posete Institut, posebno zadovoljni činjenicom što im naučni radnici Instituta prenose najnovija znanja, ukazuju na nove tehnologije i pomažu u identifikaciji i rešavanju problema sa kojima se suočavaju u poljoprivrednoj proizvodnji.

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153310101374824.1073742037.56790329823&type=3&uploaded=15[/do]