Prvi dan 58. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije i 4. Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske obeležila su predavanjima eminetnih stručnjaka iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Pored predavanja po pozivu, čiji je moderator bila prof. dr Ana Marjanović Jeromela, održane su i dve panel diskusije, u koje su pored učesnika bili uključeni i mnogobrojni posetioci, koji su popunili kongresnu salu hotela Palisad do poslednjeg mesta.

Prvo predavanje održao je dr Vladimir Miklič iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na temu “Semenarstvo u Srbiji – izazovi i perspektive” tokom kojeg je istakao da je Srbija zemlja sa veoma povoljnim uslovima za ratarstku proizvodnju. Dobar primer je suncokret, gde često ostvarujemo najbolje prinose na svetu, iako je nivo primenjenih agrotehničkih mera ispod na primer Mađarske. Dr Miklič je istakao važnost upotrebe deklarisanog semena, jer između ostalog ono omogućava ostvarivanje većih prinosa, ali i smanjuje mogućnost širenja korovskih bolesti, te smanjuje upotrebu broja tretmana herbicida, a samim tim i troškove proizvodnje.

Prof. dr Radivoje Jevtić održao je predavanje na temu “Pojava novih i adaptacija postojećih patogena strnih žita na klimatske promene” i naveo potencijalne probleme koji nas očekuju u budučnosti, kao što su povećana agresivnost žute rđe i jača pojava nekrotrofnih patogena. Najjači intenziteti zaraze javljaju se u sezoni kada postoje kontinuirane kiše tokom perioda cvetanja, pri prosečnoj temperaturi 18-25°C, praćene periodom sunčanog, vrućeg i vlažnog vremena. Prof. Jevtić dao je mere adaptacije i preporuke za suzbijanje patogena strnih žita.

Nakon predavanja po pozivu, održana je prva panel diskusija “Osiguranje useva u uslovima ekstremnih klimatskih pojava”, čiji je moderator bio Slaviša Dabižljević.

Učesnici panel diskusije bili su Nemanja Vignjević, regionalni direktor kompanije Globos osiguranje, Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine i Miomir Crveni, poljoprivredni proizvođač i Vladimir Kovačević, direktor Produktne berze Novi Sad. Kako smo svedoci da se klimatski uslovi dramatično menjaju, često dovodeći do ekstremnih vremenskih pojava, koje značajno utiču na poljoprivrednu proizvodnju veliki broj poljoprivrednih proizvođača razmatra mogućnosti osiguranja svog imanja. Tokom diskusije učesnici su istakli prednosti ali i izazove vezane za osiguranje useva. Brojni posetioci imali su pitanja za učesnike i zajedno su došli do rešavanja potencijalnih izazova.

U popodnevnim časovima održana je druga panel diskusija “Analiza tržišta žitarica i uljarica u 2023. godini i šta nas očekuje u 2024. godini”, a moderator je bio Goran Eror.

Učesnici panel diskusije su bili Sunčica Savović iz kompanije Žita Srbije, Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije, Vladimir Kovačević, direktor Produktne berze Novi Sad i Nandor Kovač, poljoprivredni proizvođač i Branislav Gulan. U toku trajanja diskusije učesnici diskusije izneli su podatke o proizvodnji žitarica u toku prošle godine i stanju na tržištu. Takođe, izneli su pretpostavke za narednu godinu i diskutovali o alatima za tržišnu sigurnost u prodaji. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača se uključio u diskusiju kako bi dobili i dodatne informacije od stručnjaka iz ove oblasti.

Video zapis svih predavanja, kao i panel diskusija možete pogledati na sajtu Savetovanja.

 

Galerija fotografija