20th ISCNa nedavno održanoj 19. Međunarodnoj konferenciji o suncokretu u mestu Edirne u Turskoj, istraživači Instituta za ratarstvo i povrtarstvo su pored izloženih naučnih rezultata i ostvarenih poslovnih kontakata dobili i dva posebna priznanja.

U toku skupa je organizovan sastanak Upravnog odbora Međunarodne suncokretarske asocijacije (International Sunflower Association) kao i vanredna skupština Asocijacije, na kojima je birano i potvrđeno novo članstvo Odbora za period 2016-2020. Umesto dosadašnjeg predsednika ISA, za obavljanje te istaknute funkcije je izabran dr Vladimir Miklič. Dr Miklič je u prethodnom sazivu Odbora bio član, a kroz bogatu istraživačku i poslovnu karijeru na suncokretu, kao jedne od glavnih biljnih vrsta za proizvodnju ulja u svetu, stekao je poverenje učesnika Međunarodne suncokretarske asocijacije da u sledeće četiri godine predsedava tim društvom.

U znak sećanja na ruskog istraživača Vasilija Stepanoviča Pustovojta (1886-1972), koji se smatra jednim od prvih i najznačajnijih oplemenjivača suncokreta, od 1980. godine se dodeljuje nagrada „The International Sunflower Association V.S. Pustovoit Award“. Nagrada predstavlja najviše priznanje kojim se nagrađuju rezultati pojedinaca uključenih u oplemenjivanje i proizvodnju suncokreta. Priznanja su ove godine uručili dr Yalcin Kaya kao predsednik ISA u prethodnom i dr Vladimir Miklič kao predsednik ISA u novom sazivu. Dodeljeno je šest nagrada: dr Tatyana Antonova (Rusija), dr Amelia Bertero de Romano (Argentina), dr Tom Gulya (SAD), dr Maria Joita-Pacureanu (Rumunija), dr Patrick Vincourt (Francuska) i posthumno dr Carlos Sala (Argentina). Od istraživača koji su obeležili oplemenjivanje suncokreta u Srbiji i afirmisali se na međunarodnom nivou, dobitnici Pustovoit nagrade na prethodnim konferencijama su bili: dr Tihomir Vrebalov (1982), dr Dragan Škorić (1988) i dr Luka Ćuk (2008).

Organizacija međunarodnih konferencija o suncokretu ima dugu tradiciju koja datira od juna 1964. godine kada je organizovana prva konferencija u državi Teksas u Sjedinjenim Američkim Državama. Sve do desete konferencije, održavane su svake dve godine, a počev od dvanaeste konferencije održane u Novom Sadu 1988. godine, održavaju se svake četiri godine. Do sada su konferencije održane u mnogim državama: SAD, Kanada, Francuska, Rumunija, Rusija, Španija, Australija, Argentina, Jugoslavija, Italija, Kina i Turska, a mesta održavanja konferencija oslikavaju donekle i nivo aktivnosti u oblasti oplemenjivanja suncokreta.

Na konferenciji održanoj ove godine u Turskoj, na sednici Odbora ISA je doneta odluka da će se sledeća međunarodna konferencija održati u Srbiji, odnosno u Novom Sadu, u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Pozitivna energija i motivisanost koje su krasile tim iz Srbije na konferenciji u Turskoj označili su tako i početak priprema za predstojeću 20. Međunarodnu konferenciju o suncokretu, koja će se održati 2020. godine.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10154323609649824[/do]