Organizacioni odborU Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Odeljenju za alternativne kulture u Bačkom Petrovcu, 3.10.2014. održan je 21. naučno-stručni skup “Proizvodnja i plasman lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja”. Organizator je bio Institut za ratarstvo i povrtarstvo, a saradnici Udruženje za lekovito bilje “Dr Jovan Tucakov” iz Sokobanje, Fakultet tehničkih nauka i Tehnološki fakultet iz Novog Sada. Pozdravnu reč dao je gospodin Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja za lekovito bilje “Dr Jovan Tucakov” iz Sokobanje. Skup je otvorio i njime predsedavao dr Dušan Adamović, predsednik organizacionog odbora. Skupu je prisustvovalo više od 60 učesnika: proizvođači, sakupljači, prerađivači, izvoznici, istraživači, članovi udruženja i predstavnici medija.

Ove godine saopšteno je 10 radova u vidu usmenog izlaganja i 3 u vidu postera (spisak u prilogu). Izradi radova i njihovoj prezentaciji svoj doprinos dao je velik broj mladih istraživača. Predstavljena je i monografska publikacija o korijanderu, autorke dr M. Aćimović, koju je ove godine objavila Zadužbina Andrejević.

Učesnici skupaPosle predavanja vođena je iscrpna diskusija o radovima i aktuelnim temama. Spoljnotrgovinska razmena lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u prvih šest meseci 2014. godine povećana je za 20%, a vrednost izvoza za 32% u odnosu na isti period prethodne godine. Ovom prilikom, dat je i pregled trenutnog stanja proizvodnje kamilice u Srbiji, imajući u vidu značaj ove tradicionalne lekovite vrste. Naglašena je važnost borbe protiv pojedinih bolesti koje su u širenju, kao i važnost borbe protiv korovskih biljaka. Istaknut je značaj primene biostimulatora u rešavanju ovih problema. Pojedini radovi su tretirali pokušaj uvođenja pojedinih vrsta u proizvodnju u cilju očuvanja na prirodnom staništu ili zbog potražnje na tržištu. Prezentovan je i značaj primene savremenih metoda ekstrakcije biljnih sirovina za farmaceutsku industriju.

Zaključeno je da je, u cilju povećanja proizvodnje i izvoza gajenog lekovitog i aromatičnog bilja, potrebno navesti vrste koje bi trebalo stimulisati. Takođe, istaknuti su problemi u oblasti sakupljanja i prometa samoniklih biljnih vrsta pod kontrolom korišćenja i dat je predlog za njihovo rešavanje .

Radovi sa ovog skupa biće štampani u naučnom časopisu Bilten za alternativne biljne vrste. Naredna smotra rada i rezultata proizvođača, prerađivača i istraživača – 22. naučno-stručni skup – priprema se za jesen 2015. godine.

Spisak saopštenja

Stevanetić, Slavica: Uporedni pregled spoljnotrgovinske razmene lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja za period I–VI 2013/I–VI 2014. godine u Srbiji (referisao D. Adamović)

 

Pavlić, B., Vidović, Senka, Vladić, Jelena, Radosavljević, R., Zeković, Z.: Ekstrakti ploda korijandera (Coriandrum sativum L.) – destilacija, superkritični CO2 i subkritična voda

 

Brdar-Jokanović, Milka, Adamović, D.: Proizvodnja kamilice u Republici Srbiji

 

Jevđović, R., Todorović, G., Marković, Jasmina: Uticaj načina i dužine čuvanja na klijavost semena lavande

 

Aćimović, G. Milica, Stanković, M. Jovana, Cvetković, T. Mirjana, Filipović, M.V., Pavlović, Đ. Snežana: Preliminarni rezultati gajenja kumina u Srbiji

 

Jevđović, R., Todorović, G., Marković, Jasmina, Jevđović, Maja, Vučković, Sanja: Malčiranje zemljišta – doprinos povećanju prinosa korena belog sleza

 

Marisavljević, Dragana: Značaj primene biostimulatora EPIN EKSTRA® i CIRKON® u proizvodnji lekovitog  i začinskog bilja

 

Mitrović, P., Adamović, D., Đalović, I.: Fitoplazme: sve učestalija pojava na različitim biljnim vrstama

 

Škobić, Slađana, Crnobarac, J.: Uporedna analiza biljaka iđirota (Acorus calamus L.) iz prirodnih staništa i biljaka u uslovima gajenja

 

Maksimović, Livija, Adamović, D.: Uticaj padavina i temperature vazduha u 2014. godini na vlažnost zemljišta

Ljevnaić-Mašić, Branka,  Džigurski, Dejana,  Nikolić, Ljiljana, Brdar-Jokanović, Milka, Adamović, D.: Korovi u konvencionalnoj proizvodnji miloduha (Hyssopus officinalis L.)

 

Džigurski, Dejana,  Ljevnaić-Mašić, Branka, Nikolić, Ljiljana, Brdar-Jokanović, Milka, Adamović, D.: Korovi u konvencionalnoj i organskoj proizvodnji nevena – Calendula officinalis L. (Asteraceae, Asterales)

 

Adamović, S.D.: Uticaj godine na prinos i sadržaj ulja bele slačice i enotere

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152775984084824.1073741999.56790329823&type=3&uploaded=15[/do]