Zoran KnezevicU toku 2014. godine u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprava za poljoprivredno zemljište, realizovana su dva projekta u okviru programa zaštite, uređenja i korišćenja zemljišta:

„Unapređenje kvaliteta zemljišta pod voćnjacima i rasadnicima (voća i vinove loze) u Republici Srbiji“ i

 

„Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina – Pilot projekat šumadijski vinogradarski rejon“.

Jovica Vasin

Mr Zoran Knežević, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište je pozdravio skup, nakon čega je dr Zoran Keserović prisutnima približio problematiku istraživanja za projekat „Unapređenje kvaliteta zemljišta pod voćnjacima i rasadnicima (voća i vinove loze) u Republici Srbiji“. Rukovodilac ovog projekta, dr Jovica Vasin, predstavio je metodologiju rada i najvažnije rezultate projekta.

Uvod u drugi projekat „Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina“ dao je Darko Jakšić, rukovodilac Grupe za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Jordana NinkovCilj ovog projekta bila je detaljna karakterizacija zemljišta vinograda šumadijskog vinogradarskog rejona, što je osnova za dobijanje oznake geografskog porekla vina. Dr Jordana Ninkov je kao rukovodilac projekta predstavila aktivnosti projekta i najznačajnije rezultate.

Svi prisutni na ovom izlaganju su dobili publikacije oba projekta.

IPA projekat „Plodnost tla i potrebe đubrenja na porodičnim poljoprivrednim imanjima u pograničnom području Hrvatske i Srbije“, čiji je rukovodilac prof. dr Zdenko Lončarić, predstavila je dr Brigita Popović, dok je projekat GIZ-a „Kvalitetna soja bez GMO-a iz dunavske regije“ prezentovala Marija Kalentić.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153043955179824.1073742009.56790329823&type=3&uploaded=28[/do]