Okrugli sto o doprinosu nauke razvoju organske poljoprivrede održan je u sredu, 9. oktobra u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, u Odeljenju za kukuruz na Rimskim šančevima.

ECOBREED projekat, finansiran u okviru evropskog istraživačkog programa Horizont 2020, trajaće do maja 2023. godine. Vodeći partner projekta je Poljoprivredni institut Slovenije, a konzorcijum čine 24 priznata univerziteta, naučna instituta, kompanije i udruženja iz Evrope, SAD-a i Kine. Osnovni cilj ECOBREED projekta je stvaranje prilagođenog asortimana za setvu organske proizvodnje četiri važne poljoprivredne kulture, a to su pšenica, krompir, soja i heljda. Institut za ratarstvo i povrtarstvo je nosilac radnog paketa o soji, kojim koordinira dr Kristina Petrović.

Projekat razvija metode selekcije i infrastrukturu za proizvodnju organskog semena, koje je kvalitetnije, efikasnije i ima poboljšanu otpornost na stres.

Zadatak projekta Ecobreed je stvaranje genotipova biljaka koji će biti pogodni za proizvodnju u organskoj poljoprivredi. Pre svega se misli na genotipove koji su tolerantni prema ekstremnim uslovima uzgoja i podnose ekstenzivniji način proizvodnje, istakla je direktorka Instituta dr Svetlana Balešević Tubić.

Preko Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je partner na projektu u delu realizacije aktivnosti na temu proizvodnje organskog semena soje, zapravo se realizuje transfer znanja, naglasio je državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Viktor Nedović.

Koordinator Ecobreed projekta, prof. dr Vladimir Meglič sa Poljoprivrednog instituta Republike Slovenije, naglasio je da je veliki problem u Evropi nedostatak sertifikovanog semena za organske uslove proizvodnje, te da su aktuelni projekti u Evropi usmereni ka stvaranju novih sorti koje će biti primerene za  unapređenje organske proizvodnje.

Učesnici okruglog stola su bili Iztok Jarc, ambasador Slovenije u Srbiji, László Árendás, Delegacija EU u Republici Srbiji, prof. dr Viktor Nedović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Andrej Simončič, direktor Poljoprivrednog instituta Republike Slovenije, dr Svetlana Balešević Tubić, direktorka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Darko Marić, direktor biljne proizvodnje kompanije Global Seed, dr Antoaneta Kuhar, Poljoprivredni institut Republike Slovenije, prof. dr Vladimir Meglič, Poljoprivredni institut Republike Slovenije, dr Peter Dolničar, Poljoprivredni institut Republike Slovenije i dr Kristina Petrović, Institut za ratarstvo i povrtarstvo.