Institut na 6. festivalu naukeInstitut za ratarstvo i povrtarstvo je učestvovao na 6. Festivalu nauke održanom 10. i 11. maja 2014. u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu. U okviru sekcije „Super tehnolozi” istraživači su se predstavili sa pet veoma posećenih radionica:

Radionica „Poljoprivredna geografijaˮ omogućila je posetiocima Festivala da kroz dve interaktivne igre nauče kako izgledaju manje poznate ratarske biljke, iz kojih delova sveta su ratarske i povrtarske kulture stigle na naše njive, kao i veliki broj zanimljivosti iz poljoprivredne proizvodnje.

U okviru radionice „Moćan molekulˮ, prikazana je struktura DNK, kao i dinamika replikacije, transkripcije i translacije ovog molekula. Osim navedenog posetioci su mogli da sami izoluju DNK iz pasulja i graška. 

Radionica „Sklopi sliku i pogodi biljkuˮ je na zanimljiv i praktičan način, uz pomoć slagalice i kviza znanja, omogućila upoznavanje sa najznačajnijim gajenim biljnim vrstama našeg podneblja, njihovim osobinama, životnim ciklusom i principima gajenja.

Institut na 6. festivalu naukeRazvojni put od semena, preko ponika, mladih biljaka, plodova do finalnog proizvoda predstavljen je u okviru radionice „Jao, kakvo breme nosi jedno semeˮ. Posetioci su mogli da se upoznaju sa različitim aspektima upotrebe semena.

U okviru radionice „Neobični kućni ljubimci“ predstavili smo svet beskičmenjaka na jedan sasvim drugačiji način –  kao kućne ljubimce. Učesnici su mogli da se upoznaju sa nekoliko vrsta iz različitih grupa  artropoda i da nauče da je većina ovih životinja potpuno bezopasna po ljude. Predstavljeni su insekti iz redova Phasmatodea i Blattodea, kao i arahnide iz redova Scorpiones i Araneae.  U ovoj interaktivnoj radionici posetioci su imali priliku da  više nauče o morfologiji  i ponašanju ovih krajnje neobičnih i malo poznatih redova zglavkara.

 

Sve radionice su izazvale značajnu pažnju što govori u prilog tome da bi ovakvih manifestacija trebalo da bude više.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152407755689824.1073741982.56790329823&type=3&uploaded=8[/do]