U utorak, 16. aprila održana je konferencija pod nazivom „Bezbednost hrane – Budućnost zdrave Srbije“ pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Konferencija je održana u Beogradu, u hotelu Radisson Collection, Old Mill Belgrade, a organizator je kompanija Adria Media Group.

Iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo konferenciji su prisustvovali predsednik Upravnog odbora prof. dr Bogdan Kuzmanović, direktor Instituta dr Svetlana Balešević Tubić, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove dr Ana Marjanović Jeromela i rukovodilac Odeljenja za kukuruz dr Goran Bekavac.

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je jučerašnju konferenciju i izjavila da je bezbednost hrane jedno od najosetljivijih pitanja za svako društvo i da je država u obavezi da stvori i sprovede stroga pravila kako bi hrana dostupna potrošačima bila u potpunosti bezbedna.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je istakao da će u fokusu ministarstva ove godine biti bezbednost hrane kako bi se što pre otvorilo Poglavlje 12 u pregovorima sa EU koje odnosi na tu oblast.

Na otvaranju konferencije “Bezbednost hrane – Budućnost zdrave Srbije”, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da je zajednička poljoprivredna politika EU, kojoj i Srbija teži, jedna od najuspešnijih, najsloženijih i najskupljih politika EU koja je omogućila da to tržište bude jedno od najboljih za proizvodnju i izvoz hrane u svetu.

U otvorenoj diskusiji u okviru tri panela predstavljene su novine koje donosi novi zakon o bezbednosti hrane. Rukovodilac Odeljenja za kukuruz dr Goran Bekavac učestvovao je u 2. panelu pod nazivom „Uticaj novog zakona na dalji ekonomski razvoj zdrave Srbije“.

Dr Goran Bekavac podsetio je da je Institut prva institucija u svetu koja je napravila hibrid suncokreta i uvela ga u proizvodnju. Svaki osmi hektar suncokreta u svetu zasejan je hibridima kojima je sigurno jedna roditeljska komponenta stvorena u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

Na konferenciji su učestvovali najviši državni zvaničnici, eksperti, predstavnici institucija, organizacija, kompanija i medija.