OLYMPUS DIGITAL CAMERAU kontekstu proširenja i integracije, Evropska nacionalna referentna laboratorija (EURL GMFF) organizovala je međunarodnu radionicu o harmonizaciji GMO detekcije i analize u Skoplju 22. I 23. oktobra 2014. Radionica je uključivala istraživače i stručnu službu za GMO kontrolu i analizu. Cilj radionice je bio podsticanje harmonizacije GMO analiza između EU i njenih trgovinskih partnera. U radu su učestvovali predstavnici 12 zemalja regiona (Albanija, Jermenija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Jordan, Crna Gora, Moldavija, Srbija, Turska, Ukrajina, Makedonija).

Dr Zorica Nikolić je, kao ekspert po pozivu Joint Research Centre (JRC), izložila pregled stanja u Srbiji počev od pravne regulative, ovlašćenih laboratorija za GMO, do potreba za dalji razvoj ove oblasti kod nas.

Tokom radionice razmatrani su zakonski okviri u EU za GMO, institucionalna organizacija u pojedinim zemljama u regionu, trenutna situacija u vezi sa analitičkim metodama kontrole, kao i iskustva iz Evropske mreže GMO laboratorija.

Poruka skupa je da će se nastaviti sa procesom integracije i harmonizacije u oblasti GMO koji omogućavaju kontrolnim GMO laboratorijama da održe visoke standarde i da se nose sa povećanjem broja i složenosti GMO koji se pojavljuju na svetskom tržištu.