Kolekcija divljih vrsta suncokretaU okviru emisije „Pod istim krovom“ koja je emitovana 10.09.2014. na prvom programu TV Vojvodine, predstavljena je kolekcija divljih vrsta suncokreta Odeljenja za uljane kulture Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. O značaju, razlozima osnivanja i uslovima čuvanja i održavanja kolekcije su govorili dr Vladimir Miklič, rukovodilac Odeljenja za uljane kulture i dr Sreten Terzić.

Kolekcija je predstavljena kao jedan od alata u oplemenjivačkom programu na suncokretu. Stalne promene rasnog sastava patogena koji napadaju suncokret, kao i korova koji ugrožavaju proizvodnju uslovljavaju i brz rad selekcionera. Značajnu pomoć u takvom radu pružaju i takozvane zimske generacije koje Institut organizuje u Argentini, Indiji i Čileu, a koje omogućuju da se za jednu kalendarsku godinu odgaje tri generacije suncokreta.

Jedan od primera uspešnog rada oplemenjivača Instituta je i rešenje problema bolesti zvane Phomopsis koja je osamdesetih godina pretila da ugrozi proizvodnju suncokreta na našim prostorima. Od aktuelnih dostignuća, treba pomenuti i da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo prva kuća u Evropi sa hibridima suncokreta otpornim na herbicide iz grupe imidazolinona.

Kliknite na sliku ispod da pogledate video prilog o kolekciji divljih vrsta suncokreta Instituta

dr Vladimir Miklič o kolekciji divljih vrsta suncokreta Instituta