Od 29. do 30. septembra 2017. Institut za ratarstvo i povrtarstvo bio je domaćin i organizator konferencije „COST WG1/EPPN2020 workshop: Current and future applications of phenotyping for plant breeding“. Skup je održan pod pokroviteljstvom dva međunarodna projekta COST FA 1306 i EPPN2020, u čijem fokusu je fenotipizacija biljaka na svim nivoima, od ćelijskog do nivoa cele biljke.

Teme konferencije obuhvatale su istraživanja iz oblasti primene savremenih metoda fenotipizacije u oplemenjivanju, sa ciljem povećanja prinosa, iskorišćavanja hraniva, kao i tolerantnosti prema abiotičkim i biotičkim faktorima stresa. U radu konferencije učestvovalo je 130 istraživača, profesora Univerziteta, kao i mladih naučnika, iz više od 20 zemalja.

Imali smo čast da ugostimo predstavnike ova dva značajna međunarodna projekta, Sebastiena Carpentiera iz Belgije, rukovodioca COST Akcije FA1306 i Rolanda Pieruschku iz Nemačke, kao predstavnika EPPN projekta.

Konferenciju su otvorili prof. dr Sebastien Carpentier, dr Roland Pieruschka i dr Dragana Miladinović, ispred Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, pozdravivši učesnike skupa i poželevši uspešan rad. Nakon pozdravnih reči, prikazan je promotivni film o delatnosti Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Tokom trajanja konferencije prezentovano je 40 usmenih saopštenja od strane eminentnih naučnika iz vodećih evropskih institucija, kao što su: Claude Welcker i Cristophe Salon iz Francuske (INRA), Robert Koller i Onno Muller iz Nemačke (Forschungszentrum Juelich), Mark Aarts iz Holandije, John Doonan i Joe He iz Engleske, Roberto Papa i Roberto Tuberoza iz Italije, Diego Rubiales iz Španije, Imre Vass i Janos Pauk iz Mađarske, kao i mnogi drugi predavači iz Portugala, Norveške, Danske, Izraela, Grčke, Turske itd. Pored toga, veoma dobar odziv zabeležen je i od strane predstavnika vodećih oplemenjivačkih i istraživačkih institucija iz Srbije.

U toku usmenih prezentacija, kao i za vreme poster sekcije, gde je predstavljeno oko 60 radova, učesnici skupa imali su prilike da razmene iskustva i dogovore dalju saradnju.

Pored oficijelnog dela konferencije, gosti su imali prilike da se druže i za vreme svečane večere, kao i tokom upoznavanja sa našim kulturnim i duhovnim nasleđem pri obilasku znamenitosti Sremskih Karlovaca.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]