U utorak, 10. juna 2018. u velikoj sali Skupštine AP Vojvodine održana je konferencija povodom otvaranja projekta „Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – AGRINNO“, sufinansiranog sredstvima Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Interreg – IPA CBC Mađarska – Srbija.

Institut za ratarstvo i povratrstvo, kao institut od nacionalnog značaja, zauzeo je važno mesto partnera na ovom projektu, u čijoj realizaciji učestvuju i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kao vodeći partner, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i sa mađarske strane Neprofitno d.o.o za razvoj Županije Čongrad.

Projekat je posvećen jačanju inovativnog pristupa u agro preduzetništvu i edukovanju stanovnika ruralnih sredina, u cilju iskorišćavanja obradivog zemljišta u okućnicama u prekograničnom području uvođenjem novih tehnologija za uzgoj biljnih kultura, a sprovodiće se i kroz pomoć nezaposlenima koji poseduju obradivo zemljište u prekograničnom području. Vrednost ovog projekta iznosi preko 320.000 evra, a osnovna ideja je motivisati mlade da ostanu na selu i zato su ciljna grupa ovog projekta posebno mladi poljoprivrednici starosti do 40 godina.

Pozdravne govore održali su mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Sandra Šimić, pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije, Vidosava Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, dr Svetlana Balešević Tubić, v.d. direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Bela Kakaš, predsednik Skupštine Županije Čongrad. Sam projekat je predstavio projektni menadžer Predrag Rajić, dok je dr Janko Červenski, rukovodilac Odeljenja za povrtarstvo u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, održao prezentaciju na temu „Proizvodnja povrtarskih kultura kao model upošljavanja stanovništva u ruralnim sredinama“.

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10156717052964824[/do]