Monitoring procedne i podzemne vode na teritoriji Zapadne BačkeU svrhu kontrole kvaliteta procedne vode i uspostavljanja monitoringa uticaja poljoprivrede na kvalitet podzemne vode, u petak 4.7.2014. godine je izvršeno postavljanje tri pijezometra na teritoriji Zapadne Bačke. Izvršeni radovi su u sklopu IPA projekta CHAIN koji Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada vodi u saradnji sa partnerima iz Agencije za poljoprivredno zemljište iz Osijeka.

Lokaliteti su odabrani uz pomoć stručnjaka iz vodoprivrednog društvenog preduzeća „Zapadna Bačka“ iz Sombora. Kriterijumi na temelju kojih su odabrana mesta za postavljanje pijezometara jesu kota terena, blizina detaljne i osnovne kanalske mreže i blizina poljoprivrene parcele.

Izabrana su tri lokaliteta koja odgovaraju prethodno pomenutim uslovima. Prvi se nalazi na teritoriji opštine Odžaci u atarima Bačkog Brestovca, a druga dva se nalaze u blizini naselja Kupusina, koje pripada opštini Apatin. 

Pijezometri su postavljeni na dubinu od 5 m. Oni će se koristiti za praćenje nivoa podzemne vode, a takođe će se koristiti za uzorkovanje podzemne procedne vode čiji će se kvalitet analizirati u Laboratoriji za zemljište i agroekologiju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152540000019824.1073741989.56790329823&type=3&uploaded=24[/do]