U okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija (Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija) i projekta “Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – AGRINNO”, dana 24.10.2018. u Odeljenju za povrtarstvo organizovana je radionica pod nazivom “Uzgoj povrća u inovativnom plasteniku”.

Radionica je bila organizovana za proizvođače povrća, đake srednjih poljoprivrednih škola, nezaposlena lica i sve zainteresovane za uzgoj povrća u plasteniku.

Prvi deo radionice bio je predstavljanje i obilazak inovativnog plastenika u Odeljenju za povrtarstvo.

U drugom delu radionice, u sali Odeljenja za kukuruz, učesnicima su se obratili predstavnici partnera na projektu: pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, direktor Instituta za ratarsto i povrtarstvo dr Svetlana Balešević Tubić, direktor Fonda “Evropski poslovi” dipl.ek. Vidosava Enderić, projektni menadžer dipl.prav. Predrag Rajić i saradnici na projektu dr Janko Červenski i dr Dario Danojević.

Najavljene su predstojeće projektne aktivnosti: postavljanje inovativnih plastenika u poljoprivrednim školama – inkubatorima, sličnih plasteniku u Odeljenju za povrtarstvo i serija radionica o različitim aspektima povrtarske proizvodnje namenjena proizvođačima.

Radionici o uzgoju povrća prisustvovalo je preko 100 učesnika. Prisutni su bili svi partneri na projektu, uključujući i učesnike iz Mađarske na čelu sa dr Ágnes Tímea Pálfi, direktorom kancelarije za razvoj županije Čongrad, zatim predstavnici formiranih radnih inkubatora iz tri srednje poljoprivredne škole iz Futoga, Rume i Vršca, proizvođači povrća, učenici srednjih poljoprivrednih škola i predstavnici medija.