header kraci ENG-001Delegacija Instituta učestvovala je na 57. Savetovanju „Proizvodnja i prerada uljarica“ koje je održano u periodu 19-24.06.2016. u Herceg Novom, Crna Gora. Organizatori skupa su bili Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, doo „Industrijsko bilje“ i Savet tehnologa industrije ulja Republike Srbije. Skupu su prisustvovali profesori fakulteta i naučni radnici iz više zemalja, direktori i saradnici uljara, tehnolozi i predstavnici inostranih kompanija.

Skup je otvorila dr Olga Čurović ispred doo „Industrijsko bilje“. Posle uvodnih reči istakla je zapaženo učešće naših naučnika na 19. Međunarodnoj konferenciji o suncokretu (International Sunflower Conference) održanoj u mestu Edirne u Turskoj.

Naglasila je da je dr Vladimir Miklič, pomoćnik direktora Instituta, izabran za predsednika Međunarodne suncokretarske asocijacije (International Sunflower Association) i da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo dobio čast da organizuje narednu konferenciju u Novom Sadu 2020. godine.

Posle uvodnih predavanja, na skupu su izlagani i diskutovani radovi po tematskim oblastima vezanim za: suncokret, soju, lan, lanik, šafraniku, različite materijale za pakovanje proizvoda, brojne teme vezane za poboljšanje proizvoda, tehnologiju procesa proizvodnje i skladištenje u uljarama.

Dr Vladimir Miklič je prezentovao rad grupe autora pod nazivom Uticaj biostimulatora na prinos semena i kvalitet suncokreta, dr Igor Balalić je ispred grupe autora prezentovao rad pod naslovom Varijabilnost sadržaja ulja hibrida suncokreta u zavisnosti od lokaliteta, dr Sandra Cvejić prezentovala je dva rada, prvi pod nazivom Novi Clearfield Plus hibridi suncokreta – NS Samuraj CLP i NS Smaragd CLP i drugi rad pod nazivom Značaj gajenja lanika (Camelina sativa L.)- novog izvora biljnih ulja, a dr Vera Popović rad pod nazivom NS Kaća – prinos i tehnološki kvalitet zrna.

Nakon izlaganja radova održane su prezentacije stranih kompanija vezanih za preradu uljarica: Europa Crown, Hull, UK, GEA Serbia, Desmet Ballestra Group, Zaventem, Belgija, T-1 Ada, Screw-pressed, Tehnologie filtracji Sp., Garwolin, Poljska; HF press + Lipidtech, Hamburg, Nemačka; Envirochemie GmbH, Rossdorf, Germany; Petkus, Nemačka. Tokom boravka obavljeni su poslovni razgovori sa direktorima i saradnicima fabrika ulja iz Srbije, kolegama sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i sa kolegama iz kompanija Syngenta i Euralis. Zapažen je povećan broj učesnika u odnosu na prethodne godine, posebno iz redova saradnika fabrika ulja.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10154362590479824[/do]