Četvrtog dana 52. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije, koje organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo, u popodnevnim časovima održana je panel diskusija na temu „Kvalitet soje“ čiji su moderatori dr Svetlana Balešević Tubić, rukovodilac Odeljenja za soju i dr Zorica Nikolić, rukovodilac Laboratorije za ispitivanje semena. Ovaj panel je nastavak prepodnevnih predavanja o soji u kojem učestvuju eminentni stručnjaci iz ove oblasti. O zakonskoj regulativi iz oblasti semenarstva govorio je predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, g. Vlade Đoković iz Uprave za zaštitu bilja. Dr Dušica Jovičić, naučni saradnik u Laboratoriji za ispitivanje semena govorila je o savremenim metodama ispitivanja kvaliteta semena soje, dok je o kvalitetu semena soje pričala Zlatica Miladinov, dipl. inž-master, semenar iz Odeljenja za soju. Učesnica panel diskusije bila je i Radmila Vučinić (GIZ) sa temom „Kvalitetna non-GMO soja iz dunavske regije“.

Ova tema je odabrana iz više razloga, pre svega zato što je kvalitet semena soje izuzetno važan, jer od kvaliteta semena zavisi i kvalitet žetve. Moderatori su svakom panelisti postavili pitanja relevantna za njihovu tematiku, kao što su: Pravilnik o ispitivanju kvaliteta semena u kontekstu EU integracije; Inicijativa za izmenu kriterijuma za ocenu klijavosti semena soje; Kvalitet semena soje u kontekstu 2017; Značaj domaće soje.

G. Đoković je naglasio da se u Srbiji seje seme koje kontrolišu službe iz Uprave za zaštitu bilja i mnoge druge službe i istakao da je naše seme dobrog kvaliteta. Ono o čemu treba da razmišljamo je smanjenje površina pod semenskim usevima, posebno pod strnim žitima, dok su površine pod sojom stabilne.

Soja je jedina biljna vrsta koja je zadržala primat kada govorimo o domaćem sortimentu, pri čemu je u Srbiji na 95% površina zasejan domaći sortiment, a na više od 80% površina su sorte soje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Kratak pregled savremenih metoda ispitivanja semena, o kojima je govorila dr Dušica Jovičić, pokazuje da se one ne razvijaju samo kako bi se poboljšali načini ispitivanja kvaliteta semena, već ovako kompleksne metode mogu da doprinesu razvoju celokupnog savremenog semenarstva.

Više o kvalitetu soje govorila nam je Zlatica Miladinov i objasnila šta utiče na kvalitet semena soje i koliko je bitna vlaga u semenu u momentu žetve. Moramo imati na umu da je seme živ organizam i da svaki biohemijski proces može izazvati njegovo oštećenje.

Radmila Vučinić koja je bila rukovodilac projekta podržanog od strane GIZ-a, pod nazivom „Kvalitetna non-GMO soja iz dunavske regije“, naglasila je značaj ovog projekta u kome je učestvovao i Institut za ratarstvo i povrtarstvo, u okviru saradnje sa naučnoistraživačkim institucijama. Ovim projektom na viši nivo je stavljen stepen kompetentnosti naših stručnjaka.

Pomenut je još jedan u nizu projekata od značaja za domaću soju koji je uspešno sproveden u prethodnom periodu, čiji je nosilac Institut za ratarstvo i povrtarstvo – Odeljenje za soju u saradnji sa Poljoprivrednim institutom iz Banja Luke i Osijeka, a čija je osnovna tema bila uticaj klimatskih promena na genetski potencijal soje kao jedna od najvažnijih tema kojom se bave semenari širom sveta.

O svim ovim aktuelnim pitanjima panelisti su diskutovali, a otvorila se i diskusija za pitanja posetilaca, pa možemo reći da se ovom korisnom panel diskusijom uspešno završio pretposlednji dan 52. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10156272095959824[/do]