Institut za ratarstvo i povrtarstvo imao je čast da dana 26.11.2019. godine bude domaćin visokoj delegaciji iz Demokratske Republike Kongo (u daljem tekstu DR Kongo).

Delegaciju su činili ministar poljoprivrede DR Kongo, ministar naučnog istraživanja DR Kongo, dva eksperta u Predsedništvu DR Kongo, član misije, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije i državni sekretar Željko Radošević, kao i ambasador DR Konga, Činga Ahula.

Poseti je prethodilo potpisivanje protokola o saradnji R. Srbije i DR Konga u oblasti poljoprivrede.

Domaćini posete bili su direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, dr Svetlana Balešević Tubić, koordinator za međunarodne projekte, dr Tijana Zeremski i šef za komercijalne poslove u inostranstvu, Ivan Dobrenov.

Žan Žozef Kasonga Mukuta, ministar poljoprivrede DR Kongo ocenjuje da Institut može mnogo toga da ponudi, od stručnog znanja do kvalitetnog semena, naročito kukuruza, soje i suncokreta.

Cilj posete jeste unapređenje i razvoj saradnje, istakla je direktorka Instituta dr Svetlana Balešević Tubić. Direktorka je naglasila da će Institut ponuditi transfer znanja i rezultata, kao i unapređenje tehnologije proizvodnje na poljima DR Konga. To i jeste obaveza Instituta kao institucije od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, jer svaka saradnja koja je značajna za našu zemlju, značajna je i za Institut.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Željko Radošević istakao je da je potpisivanje protokola o saradnji ove dve države prilika da se uspostavi saradnja sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, kao i sa drugim institucijama koje mogu da daju doprinos razvoju poljoprivrede DR Kongo, a ujedno je i dobra prilika da se učvrste prijateljski odnosi između ove dve države.

 

Galerija fotografija