Na poziv ministra poljoprivrede Republike Slovenije, dr Aleksandre Pivec, delegacija Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad predvođena direktorom, dr Svetlanom Balešević Tubić, imala je čast da predstavi naš Institut na međunarodnoj ministarskoj konferenciji “Strengthening the generation and transfer of knowledge for the progress of agriculture and the rural areas”. Konferencija je održana 23. avgusta 2019. godine u Ptuju, Slovenija. Prisustvovali su ministri poljoprivrede iz 15 zemalja Evrope.

Model po kojem Institut za ratarstvo i povrtarstvo funkcioniše dao je odgovore na mnoga pitanja o kojem su ministri naknadno diskutovali. Takođe, ovim predstavljanjem Institut je otvorio nove mogućnosti za saradnju sa akademskim i istraživačkim institucijama u Sloveniji, Francuskoj i Holandiji.

Delegacija je u pratnji premijera Slovenije Marjana Šareca i ostalih učesnika konferencije prisustvovala svečanom otvaranju 57. Međunarodnog sajma za poljoprivredu i hranu AGRA u Gornjoj Radgoni 24. avgusta 2019. godine.

Nakon toga, održan je sastanak „Nauka u praksi“, gde je dr Goran Bekavac, rukovodilac Odeljenja za kukuruz, ukazao na principe na osnovu kojih Institut za ratarstvo i povrtarstvo već više od 53 godine neprekidno razvija inovativne genotipove najvažnijih poljoprivrednih kultura i prenosi znanje do krajnjih korisnika putem seminara i savetovanja.

 

 

Galerija fotografija: