U svečanoj sali Odeljenja za kukuruz, 25.04.2017. Institut za ratarstvo i povrtarstvo je posetila delegacija u sledećem sastavu: prof. dr Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Nikola Tanić, pomoćnik ministra za nauku, Vladimir Popović, državni sekretar, Marko Popadić, posebni savetnik i šef kabineta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i prof. dr Branko Ćupina, prodekan i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Prvo se obratio prof. dr Bogdan Kuzmanović, predsednik Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i pozdravio sve članove delegacije, istakavši da je želja da se prisutni upoznaju sa radom Instituta, kao i svim mogućnostima unapređenja tog rada.

Zatim se obratio prof. dr Jan Turan, direktor Instituta, koji je izrazio zahvalnost delegaciji na poseti i naglasio značaj naučne delatnosti Instituta, kao i sopstvene semenske proizvodnje, uz naglasak da Institut čak 95% svojih prihoda ostvaruje na slobodnom tržištu.

Prof. dr Mladen Šarčević obratio se svim prisutnima i rekao da je vrlo ponosan što ima priliku da učestvuje na ovom skupu i što mu se pružila mogućnost da sazna što više o Institutu, s obzirom na dugu tradiciju bavljenja naučnoistraživačkim radom u oblasti poljoprivrede institucije kojoj se uskoro približava i jubilarna 80. godina od osnivanja.

Prof. dr Zoran Milošević se potom obratio i napomenuo da treba imati u vidu da svaki osmi suncokret u svetu predstavlja delo Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Svi smo u jednom timu, a Institut predstavlja veliki brend za ovo područje, istakao je prof. dr Zoran Milošević.

Delegaciji se obratila i dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora Instituta za naučnoistraživačke poslove. Ona je predstavila organizacionu strukturu Instituta, značaj visokoobrazovnog kadra u realizaciji nacionalnih i međunarodnih projekata i edukaciji naučnog podmlatka i istakla da je danas Institut za ratarstvo i povrtarstvo najveći institut u oblasti poljoprivrede pod ingerencijom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Poseti je prisustvovao i dr Vojislav Mihailović, savetnik za genetiku i oplemenjivanje biljaka, ali i član Nacionalnog saveta za nauku.

Prof. dr Nedeljko Tica potvrdio je visok nivo saradnje koju Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu ima sa Institutom i pritom se članovima ministarstva i pokrajinskog sekretarijata zahvalio na podršci koju su pružali kako bi saradnja između ove dve institucije mogla dalje da se razvija i raste, a koja traje više od šest decenija.

Poseta visokih zvaničnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, kao i dekana i prodekana Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dokaz je da Republika Srbija prepoznaje značaj Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kao naučnoistraživačke institucije, koja zahvaljujući komercijalizaciji svojih usluga u semenarstvu i posredstvom akreditovanih laboratorija obezbeđuje sopstvena sredstva za dalji razvoj.

Značaj posete delegacije ogleda se i u podršci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Institutu za sticanje statusa institucije od nacionalnog značaja.

Ova poseta ukazuje na spremnost da se zajedničkim zalaganjem nastavi razvoj Instituta kao vodeće semenske i naučne kuće i predstavlja podršku i pomoć Republike Srbije naučnoistraživačkoj delatnosti i semenskoj proizvodnji koju Institut neguje, kako bi se održala visoka i ostvarila još bolja pozicija Instituta kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10155428898904824[/do]