gmu_2835_resizeDana 14.09.2016. Institut za ratarstvo i povrtarstvo je posetila delegacija Belorusije u sledećem sastavu: Vladimir Vladimirovič Grakun, zamenik ministra poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Belorusije, Sergej Petrovič Adakševič, načelnik Departmana za razvoj saradnje Republike Belorusije sa stranim zemljama, Petr Albinovič Krasočko, direktor Republičkog unitarnog preduzeća „Institut eksperimentalne veterine im.S.N. Višelesskovo“, Dmitrij Borisovec, rukovodilac laboratorije virusnih bolesti kod svinja – Republičko unitarno preduzeće „Institut eksperimentalne veterine im.S.N. Višelesskovo“, Fedor Ivanovič Privalov, generalni direktor RUP „Naučno-praktični centar NAN (Nacionalna akademija nauka) Belorusije po zemljoradnji“, Petr Vasiljevič Nikolaenko, generalni direktor republičkog udruženja „Belsemena“, kao i predstavnici ambasade Republike Belorusije u Beogradu.

Susretu delegacija prethodilo je potpisivanje protokola između dve zemlje na trećem zasedanju srpsko-beloruske radne grupe za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Potpisanim protokolom unaprediće se i oblast povrtarstva i semenske proizvodnje.

 

Delegacija Belorusije je najpre obišla ogledna polja, zatim doradni i skladišno distributivni centar Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Nakon toga, u svečanoj sali na Odeljenju za kukuruz na Rimskim Šančevima, medijima se obratila Marica Vučić – Kišgeci, savetnik direktora za protokol i medije, predstavila delegaciju Belorusije i zahvalila im se na poseti Institutu. Sa velikim zadovoljstvom pozdravila je mr Vuka Radojevića, pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i dala reč prof. dr Jan Turanu, v.d. direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Prof. dr Jan Turan je izrazio veliku čast i zadovoljstvo što Institut ima mogućnost da ovako značajnoj delegaciji pokaže svoje kapacitete, oglednja polja, doradni i skladišno-distributivni centar, istakavši da je velik uspeh Instituta što svoju naučnu delatnost i sopstvenu semensku proizvodnju može da prikaže delegaciji Belorusije. Sa željom da ostvarimo saradnju najpre na naučnom polju, a zatim i na polju proizvodnje i plasmana semena, sa naglaskom na semena leguminoza, prof. dr Jan Turan je još jednom pozdravio uvažene goste.

Vladimir Vladimirovič Grakun, zamenik ministra poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Belorusije, obratio se medijima i naglasio da je osnovni cilj njihove posete Srbiji proširenje naučno-tehničke saradnje, prvenstveno u oblasti semenarstva, zbog čega su izabrali Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

Mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, potvrdio je da ova poseta govori o iskrenoj nameri da se dosadašnja saradnja Republike Srbije i Republike Belorusije podigne na viši nivo i da se unapredi spoljno-trgovinska razmena, naročito u oblasti semenarstva.

Nakon pozdravne reči prof. dr Jan Turana, v.d. direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i dr Sanje Vasiljević, pomoćnika direktora za naučnoistraživačke poslove, dr Milisav Stojaković, rukovodilac Odeljenja za kukuruz, dr Siniša Jocić, rukovodilac Odeljenja za uljane kulture, dr Đura Karagić, rukovodilac Odeljenja za krmno bilje i dr Janko Červenski, rukovodilac Odeljenja za povrtarstvo, održali su prezentacije sa osvrtom na sortiment priznat u Belorusiji.

 

Na obostrano zadovoljstvo domaćina i gostiju razmatrane su mogućnosti saradnje naučnih institucija u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zajedničkih projekata, kao i širenje plasmana domaće semenske robe na tržište Belorusije. Srbija će u Belorusiju izvoziti seme lucerke, crvene deteline i šećerne repe, u zamenu za semenski krompir.

 

Ovakvi skupovi su prilika da se inače bratskim odnosima Republike Srbije i Belorusije doda snažniji privredni okvir. Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu će dati punu podršku ovoj saradnji jer se ponosi naučnicima Instituta koji su poznati i priznati u celom svetu.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10154598262304824[/do]