Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i pom. dir. Instituta mr Goran Petrović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i pom. dir. Instituta mr Goran Petrović

Predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo su tokom protekle nedelje bili deo državne delegacije koja je realizovala zvaničnu posetu Kazahstanu. Delegaciju je predvodio predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić, a bili su prisutni i ministar privrede Željko Sertić kao i drugi državni zvaničnici.

Pored predstavnika Privredne komore Srbije, privrednu delegaciju su činili predstavnici 40-tak domaćih kompanija i naučnih ustanova. Institut za ratarstvo i povrtarstvo su predstavljali pomoćnik direktora za organizacione i IT poslove mr Goran Petrović i rukovodilac Odeljenja za krmno bilje dr Đura Karagić.

U zvaničnom delu biznis foruma “Srbija – Kazahstan”, samo dve kompanije su imale priliku da se predstave. Kao prvi izlagač, Institut je sjajno predstavio dr Karagić prezentacijom koja je obuhvatila potencijale poljoprivrede Republike Srbije i istovremeno veličinu i značaj Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kao najveće ustanove ovog tipa u jugoistočnoj Evropi.

dr Đura Karagić tokom izlaganja na biznis forumu Srbija - Kazahstan

dr Đura Karagić tokom izlaganja na biznis forumu Srbija – Kazahstan

Koliko je izlaganje bilo upečatljivo, govori i činjenica da je dr Karagić tokom drugog dela foruma primio brojne čestitke, prvenstveno od članova naše delegacije.

Tokom bilateralnih sastanaka pokazano je interesovanje za ponudu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. U brojnim susretima sa predstavnicima investicionih fondova i poslovnim ljudima Kazahstana, predstavljen je program Instituta i naglašene su prednosti Institutskih biljnih vrsta. Tom prilikom ostvareni su brojni kontakti sa ljudima iz zvaničnih institucija, predstavnicima ministarstva poljoprivrede Kazahstana i sortne komisije.

Sa potpredsednikom sortne komisije Kazahtsana gospodinom Kuishenov Muratom dogovarani su konkretni koraci na priznavanju Institutskih sorti. Znajući veličinu i kapacitete ove zemlje, opšti je zaključak da su potencijali za plasman proizvoda i usluga veliki, te da na tome treba raditi.

Potpredsednik sortne komisije Kazahstana, Kuishenov Murat

Potpredsednik sortne komisije Kazahstana, Kuishenov Murat

Uzimajući u obzir nivo na kome su susreti organizovani i način na koji je Institut predstavljen partnerima u Kazahstanu kao i ostvarene kontakte, možemo konstatovati da je ova dvodnevna poseta bila više nego uspešna.