Poseta kineske delegacije Odeljenju za uljane kultureU periodu od 23. do 30. juna 2014. u poseti Odeljenju za uljane kulture bila je kineska delegacija u sastavu Huang Xutang, Zhang Ming, Guan Fengzhi i Wang Wenjun, a sve u okviru projekta bilateralne saradnje između Republike Srbije i Narodne Republike Kine pod nazivom „Razvoj i implementacija novih genotipova suncokreta razmenom genetičkog materijala i unapređenje postojećih tehnologija“.

U utorak 24. juna 2014. godine zvaničnu dobrodošlicu kineskoj delegaciji poželeo je rukovodilac Odeljenja za uljane kulture dr Vladimir Miklič. Nakon toga Zhang Ming je predstavio Heilongjiang Akademiju poljoprivrednih nauka iz Harbina i svoje prezentacije su održali dr Sreten Terzić, dr Sandra Cvejić, dr Nada Hladni i dr Milan Jocković. Sledećeg radnog dana dobrodošlicu kineskoj delegaciji poželeli su direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Jegor Miladinović, kao i pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove dr Dragana Miladinović. Nakon toga gosti su posetili laboratoriju za ispitivanje semena i laboratoriju za zemljište i agroekologiju. Obišli su distributivno-skladišni centar „NS SEME“, doradni centar i upoznali su se sa programom rada na Odseku za uljanu repicu.

Poseta kineske delegacije Odeljenju za uljane kultureU četvrtak su se gosti upoznali sa oplemenjivačkim programom Odeljenja za uljane kulture koji čini preko 7000 inbred linija i bogata kolekcija divljih vrsta (najveća u Evropi), koji omogućavaju novosadskim oplemenjivačima stvaranje visokoproduktivnih hibrida. Rad laboratorije za biotehnologiju, kao i citogenetske i hemijske laboratorije predstavili su dr Aleksandra Dimitrijević, dr Jovanka Atlagić, dr Boško Dedić i dr Sonja Tančić.

U petak je organizovan obilazak dela semenske proizvodnje novosadskih hibrida suncokreta, sa kojom su ih upoznali mr Jelena Mrđa i dipl. inž. Branislav Ostojić.

Boravak gostiju za dane vikenda upotpunjen je obilaskom Petrovaradinske tvrđave, Sremskih Karlovaca, manastira Krušedol, Grgeteg, Hopovo i obilaskom Beograda.

U ponedeljak 30. juna 2014. godine razmenjen je biljni genetički materijal i postignut je dogovor o postavljanju zajedničkih ogleda u Narodnoj Republici Kini i Republici Srbiji. Gosti su se zahvalili na kvalitetnim naučnim i stručnim informacijama koje smo prezentovali i izrazili želju da se ova saradnja proširi i nastavi i nakon završetka bilateralnog projekta.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152544185629824.1073741990.56790329823&type=3&uploaded=21[/do]