NS SEME strna žita i biotehnologijaOdeljenje za strna žita i Odeljenje za biotehnologiju učesnici su velikog međunarodnog projekta u okviru programa FP7: “Genetics and physiology of wheat development to flowering: Tools to breed for improved adaptation and yield potential” (FP7-KBBE-2011-5, ADAPTAWHEAT). U okviru realizacije ovog projekta, 12. i 13. maja 2015. Institut za ratarstvo i povrtarstvo posetio je prof. Gustavo Slafer sa Univerziteta Lleida u Španiji. Jedan od najznačajnijih ciljeva posete bio je dogovor o budućoj saradnji  u okviru novih međunarodnih projekata, kao i u drugim oblastima zajedničkih naučnih aktivnosti i istraživanja. Prof. Slafer je svetski poznat i priznat  stručnjak u oblasti razvojne fiziologije i bila nam je velika čast i zadovoljstvo što je posetio naš Institut.

U toku prvog dana posete, predstavili smo uvaženom gostu osnove naučno-istraživačkog rada na Institutu u celini, kao i glavne pravce istraživanja na strnim žitima i u oblasti biotehnologije. Pružena je i mogućnost mladim istraživačima da predstave svoja istraživanja i da, u razgovoru sa gostom, dobiju korisne informacije i sugestije u kom pravcu usmeriti dalji rad.

Pored toga, prof. Slafer održao je predavanje pod nazivom: Further improving yield through increases in fruiting efficiency in wheat, kome su prisustvovale i kolege sa drugih odeljenja. Nakon prezentacije, vođena je opširna diskusija o primenjivosti njegovih istraživanja na druge biljne vrste, dosadašnjim iskustvima i budućim pravcima istraživanja, kao i o mogućnostima usavršavanja naših mladih saradnika u laboratorijama prof. Slafera.

NS SEME strna žita i biotehnologijaDrugog dana posete poveli smo prof. Slafera u obilazak Odeljenja za strna žita, laboratorije na Odeljenju za biotehnologiju, makroogleda strnih žita, kao i ogleda vezanog za projekat ADAPTAWHEAT. Tokom obilaska diskutovano je o karakteristikama različitih sorti strnih žita, stanju ogleda i mogućim rezultatima projekta ADAPTAWHEAT. Na osnovu predstavljenog, prof. Slafer stekao je uvid o veličini i značaju našeg Instituta, ne samo na nivou Srbije,  nego i u međunarodnim okvirima.

Sa prof. Gustavom Slaferom obišli smo 82. Međunarodni poljoprivredni sajam i posetili štand Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Uvaženi profesor uputio je pohvale za prezentaciju srpske poljoprivrede i organizaciju sajma u celini, a naročito mu se dopao izgled i dizajn našeg štanda. Poneo je mnogo pozitivnih utisaka o svemu što je imao priliku da vidi tokom svoje posetei izrazio rešenost da dosadašnju uspešnu saradnju još više unapredimo u bliskoj budućnosti.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153310206414824.1073742038.56790329823&type=3&uploaded=8[/do]