Dana 20.09.2016. godine Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad bio je domaćin predstavnicima Instituta za naučna istraživanja iz Segedina na Rimskim šančevima u maloj sali Odeljenja za kukuruz.

Institut iz Segedina predstavili su: g. Ferenc Szepe, rukovodilac Departmana za poljoprivredu iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u Mađarskoj, dr Lajos Bona, direktor Cereal Research Non-Profit Ltd., dr Janos Pauk, zamenik direktora Cereal Research Non-Profit Ltd., dr Zoltan Kiss, savetnik Cereal Research Non-Profit Ltd. i mr Istvan Riczu, rukovodilac Odseka za semenarstvo Cereal Research Non-Profit Ltd.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad predstavili su: prof. dr Jan Turan, v.d. direktora Instituta, dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove, Sanja Petro Gajić, pomoćnik direktora za međunarodne komercijalne poslove, dr Mladen Tatić, pomoćnik direktora za poslove semenarstva, dr Vladimir Miklič, pomoćnik direktora za organizaciju poslova u proizvodnji i plasmanu i Marica Vučić Kišgeci, savetnik za protokol i medije.

Cilj posete predstavnika Instituta za naučna istraživanja iz Segedina bio je potpisivanje sporazuma o naučnoj saradnji dva instituta – Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i Instituta iz Segedina, Mađarska.

Prof. dr Jan Turan, v.d. direktora Instituta, pozdravio je goste, poželeo im prijatan boravak u našoj semenskoj kući, i pozvao ih da nakon zvaničnog dela pogledaju skladišno-distributivni i doradni centar Instituta.

Gosti iz segedinskog Instituta su zainteresovani za saradnju sa našim Institutom na više polja. Čestitali su na savršenim oglednim poljima Instituta koje su imali prilike da vide dolazeći kod nas.

Dr Vladimir Miklič, pomoćnik direktora za organizaciju poslova u proizvodnji i plasmanu, zahvalio se gostima na dolasku i izrazio izuzetno veliko zadovoljstvo na dugoj saradnji koja postoji između Instituta iz Segedina i novosadskog Instituta.

Predložio im je da pogledaju kratki film o Institutu, a nakon toga usledilo je svečano potpisivanje sporazuma o naučnoj saradnji dva instituta.

Prof. dr Jan Turan je u izjavi za medije rekao da je potpisivanje ovog sporazuma izuzetno važno jer će biti osnova za realizaciju dosadašnjih dogovora, posebno u oblasti razmene genetskog materijala ove dve institucije.

Dr Lajos Bona, direktor Instituta za naučna istraživanja u Segedinu, istakao je da je ovo veoma važan dan za obe institucije, jer oba Instituta rade za veoma važan i najbogatiji deo Evrope. Napomenuo je da je Mađarska svetski izvoznik semena, sa velikom naučnom bazom i da svoju aktivnost usmerava na izvoz semena i oplemenjivanje. Ovom saradnjom na naučnom nivou će se postići viši i bolji kvalitet sorti, što je podjednako važno za istraživače i semenare.

Dr Vladimir Miklič je poručio da je ova saradnja počela pre više godina pre svega na strnim žitima i suncokretu. Već su stvoreni zajednički hibridi suncokreta koji se nalaze u procesu registracije u Mađarskoj. Dodao je da je pre dva meseca na obostrano zadovoljstvo ova dva Instituta odlučeno da se poslovni odnosi podignu na viši nivo kroz sklapanje okvirnog ugovora o saradnji koja bi se proširila i na kukuruz, soju, krmno bilje i druge ratarske i povrtarske biljne vrste. Uskoro će se Institut prijaviti na konkurs za prijavu projekata bilateralne saradnje između Mađarske i Srbije, gde se očekuje komercijalna i naučna saradnja u proizvodnji suncokreta, a upravo ovaj potpisani sporazum će biti tome i osnova, izjavio je dr Miklič.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10154616603939824[/do]